Minder politieke gevangenen op Cuba

Het aantal politieke gevangen op Cuba blijft afnemen, maar de mensenrechtensituatie is er het voorbije jaar niet verbeterd. Ook voor 2009 verwacht de dissidente mensenrechtenorganisatie CCDHRN geen verbetering.
Volgens De Cubaanse Commissie voor de Mensenrechten en Nationale Verzoening (CCDHRN) zitten er nu op Cuba 205 mensen in de cel omwille van “politieke of sociopolitieke” redenen. In januari vorig jaar waren dat er nog 234, in juli 219. De organisatie, die niet erkend is maar wel gedoogd wordt, werkt op basis van getuigenissen van verwanten van de gevangenen en maakt elk semester nieuwe cijfers bekend.  

Toch waren er in 2008 geen “significante verbeteringen” in de mensenrechtensituatie op het eiland, zegt Elizardo Sánchez, de voorzitter van de Commissie. Voor dit jaar verwacht hij die ook niet.

De trend van de voorbije twintig jaar dat er steeds minder Cubanen veroordeeld worden om politieke redenen, zet zich door, analyseert Sánchez. Er worden ook minder lange straffen uitgesproken, zoals dat nog massaal gebeurde in 2003. “Maar de politieke en sociale repressie neemt toe. In 2008 werden meer dan 1500 mensen voor korte tijd opgepakt.”

Donderdag moet de Cubaanse staat bij de Mensenrechtenraad van de VN verslag uitbrengen over de mensenrechtensituatie op het eiland. Een werkgroep van de raad trekt daar volgende week maandag dan conclusies uit. Volgens Cuba is er geen vuiltje aan de lucht. Sánchez verwacht niet veel weerwerk van de Mensenrechtenraad, want “die is handen van regeringen die zelf de mensenrechten schenden.”

De Cubaanse buitenlandminister Felipe Pérez Roque heeft aangekondigd dat Cuba binnenkort Manfred Novak, de speciale VN-rapporteur voor Foltering, naar Cuba uitnodigt. Het CCDHRN is van plan Novak ook al zijn rapporten toe te sturen. De Cubaanse overheid houdt geen rekening met de standpunten van organisaties als het CCDHRN, die volgens Havana gefinancierd worden door de VS.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.