“Moeilijkste relatie met Rusland sinds Koude Oorlog”

Generaal John Craddock, de Amerikaanse opperbevelhebber in Europa, waarschuwt voor een nieuwe periode van “onderzekerheid” en noemt de relatie met Rusland de “moeilijkste sinds de Koude Oorlog”.
“De relatie met Rusland zal naar alle waarschijnlijkheid moeilijker te beheersen zijn in de komende jaren dan om het even wanneer sinds de Koude Oorlog”, stelt de generaal in een geschreven getuigenis voor de Amerikaanse Senaat.
Craddock verwijst naar de Russische inmenging in de opstandige gebieden in Georgië vorig jaar en het gasconflict in januari van dit jaar. Hij verdenkt Rusland ervan dat het de bedoeling heeft “de Europese solidariteit te verzwakken en de Amerikaanse invloed systematisch te verminderen.”
Het Amerikaanse opperbevel twijfelt er zelfs aan om de Amerikaanse aanwezigheid in Europa zoals gepland te verminderen. Twee brigades zouden in 2012 en 2013 terugkeren naar de VS, maar dat vindt de generaal geen goed idee meer. Zonder Rusland bij naam te noemen, schrijft de generaal dat de brigades bijdragen aan een “afschrikkingseffect”.
De relaties tussen het Kremlin en Washington zijn sterk bekoeld sinds de oorlog in Georgië. De Amerikaanse president Obama probeert daar iets aan te doen, maar met matig succes. Obama heeft volgende week een ontmoeting met zijn Russische collega Medvedev.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.