“ Nieuw paradigma in de strijd tegen armoede”?

Politici en bedrijven zijn overtuigd van het potentieel dat biobrandstoffen hebben voor ontwikkelingslanden. Internationale organisaties zoals FAO, IFPRI en Practical Action maanden aan tot voorzichtigheid en verder onderzoek.
“Het is gemakkelijk om op mondiale schaal over biobrandstof te praten, maar het is moeilijker om de lokale situatie in te schatten. Daarvoor moet er vooral veldwerk op plaatselijk niveau gebeuren”, zegt Alexander Müller, assistent-directeur van FAO ( Food and Agriculture Organization of the United Nations). “De productie van biobrandstof in de ontwikkelingslanden kan vele jobs opleveren en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen”, aldus Carlos Morales Tronscoso, minister van Buitenlandse Zaken van de Dominicaanse Republiek. Morales spreekt zelfs van een nieuw paradigma in de strijd tegen armoede. “Maar die jobs zijn tegelijk seizoensgebonden en worden slecht betaald”, stelt Simon Trace van Pratical Action.
Trace kaart tijdens zijn presentatie op de tweede dag van de Internationale Conferentie over Biobrandstoffen de kansen, maar ook de risico’s van biobrandstof voor de  armoedebestrijding aan. “Ja, in bepaalde gevallen kan de productie en verdere ontwikkeling van biobrandstof de achtergestelde regio’s toegang bieden tot betere energievoorziening. En inderdaad, in geval van kleinschalige productie, kunnen de inkomens stijgen.” Maar of biobrandstof sowieso een verbetering betekend voor de bestaansmiddelen van de allerarmsten, trekt Simon Trace erg in twijfel.  “En waarom wordt er op de conferentie zo weinig over andere vormen van alternatieve energie zoals windenergie of zonne-energie gesproken?”, werpt hij op. “Terwijl het nog niet zeker is of biobrandstof altijd een positieve invloed op de klimaatveranderingen en daarmee verbonden de bestaansmiddelen van de armen zal hebben.”
“En hoe zit het dan met de competitie tussen water en biobrandstof?”, luidt een vraag uit het publiek. Terecht gesteld, aldus Alexander Müller, “een goed beheer van onze watervoorraden is een belangrijke uitdaging en mag bij de productie en verdere ontwikkeling van biobrandstof zeker niet uit het oog verloren worden”.
Louis Michel, Europees Commissaris voor Ontwikkeling en Internationale Hulp, pleit voor begeleidingsstrategieën die wereldwijd kwetsbare groepen zoals de stedelijke armen in de ontwikkelingslanden moeten beschermen. De uitbouw van de biobrandstofsector mag niet louter een economische kwestie worden, ook politieke, sociale en lokale aspecten moeten in het beleid worden opgenomen. Vandaar de noodzaak om een internationaal kader uit te werken, meent Michel.
Dat de Europese Unie in de hele kwestie rond biobrandstof een voortrekkersrol dient te spelen, kwam tijdens meerdere presentaties naar voor, zowel van binnen als buiten Europa.  
Brazilië kondigde alvast aan dat het in 2008 een internationale conferentie over biobrandstof zal organiseren in Rio de Janeiro.  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.