Obama's gezondheidsplan stelt teleur

Internationale hulporganisaties zijn teleurgesteld door de plannen van de Amerikaanse president Obama om de komende zes jaar meer te investeren in de strijd tegen ziekten in ontwikkelingslanden.
Obama noemde het plan een “nieuwe, omvangrijke internationale gezondheidsstrategie” Hij wil de middelen voor de strijd tegen aids, tuberculose en marlaria optrekken met 366 miljoen dollar (252 miljoen euro) per jaar en met een kleine 100 miljoen dollar (75 miljoen euro) voor andere wereldwijde gezondheidsproblemen zoals kinder- en moedersterfte.

Beloften


Gezondheidsorganisaties zijn niet tevreden met de plannen. “Uit onze analyse van de informatie van het Witte Huis blijkt dat de president zijn verkiezingsbelofte niet nakomt om voldoende middelen te voorzien voor PEPFAR (een presidentieel plan voor de strijd tegen aids, nvdr.) en om een eerlijke bijdrage te leveren aan het Globaal Fonds voor de strijd tegen Aids, Tuberculose en Malaria,” zegt Paul Zeitz van de Global AIDS Alliance (GAA). “We zijn teleurgesteld.”
“Dit voorstel is nog slechter dan we gevreesd hadden”, zegt ook Christine Lubinski van het Centre for Global Health Policy. “Obama breekt zijn belofte om 1 miljard dollar per jaar te investeren in de strijd tegen aids, en hij negeert de groeiende bedreiging van tuberculose.”
Gezondheidsorganisaties vreesden al langer dat Obama zijn verkiezingsbeloftes niet na zou komen. Obama wil het groeiende begrotingstekort niet nog verder in de hand werken.
Voor de crisis had het Congres 48 miljard dollar (36 miljard euro) toegewezen voor de volgende vijf jaar in de strijd tegen aids, malaria en tbc, een sterke verhoging in vergelijking met het beleid van president Bush. Onder het nieuwe voorstel van Obama wordt dat bedrag opgetrokken tot 51 miljard dollar voor de drie ziektes, gespreid over zes jaar. Er is dus een jaar toegevoegd, maar amper 3 miljard dollar extra voorzien.
Het is nog onduidelijk wat de consequenties daarvan zijn, omdat de cijfers van het Witte Huis erg vaag geformuleerd waren en geen details gaven over specifieke programma’s. Daar zou eind deze week verandering in moeten komen.
“Zolang we geen details krijgen over de bilaterale aids-programma’s en het Globaal Fonds, kunnen we niet inschatten hoe erg het gesteld is met het plan”, zegt Zeitz van de Global AIDS Alliance.

Globaal Fonds


De onzekerheid is het meest prangend voor het Globaal Fonds voor de Strijd tegen Aids, Tuberculose en Malaria, een multilaterale organisatie die erg gewaardeerd wordt omdat ze niet met dezelfde voorwaarden opgezadeld is als veel bilaterale hulpprogramma’s van de VS. De Amerikaanse overheid presteert er nu al ondermaats in vergelijking met andere landen. Volgens Kaytee Riek van het Health Global Access Project (HealthGAP) geven de VS eigenlijk maar een derde van wat er verwacht zou kunnen worden.
“Het fonds staat op de rand van een financiële crisis”, zegt Riek. “Als de middelen voor de strijd tegen aids, malaria en tbc met amper 366 miljoen dollar opgetrokken worden, hoe kunnen we dan het fonds redden en tegelijk PEPFAR uitbreiden, allemaal verkiezingsbeloftes van Obama? We kunnen ons niet permiteren om dit te laten liggen, want we zullen er in de toekomst mee te maken krijgen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.