Oude schulden vereffenen in Cambodja

Tijdens een tweedaags bezoek aan Cambodja benadrukte de Amerikaanse buitenlandminister Hillary Clinton het belang van een snelle start en een vlot verloop van het tweede proces voor het Cambodja-Tribunaal. Ze verzette zich ook tegen de sluiting van het Cambodjaanse VN-mensenrechtenbureau. Ten slotte pleitte ze voor verdere onderhandelingen over de aflossing van de schuld die Cambodja heeft opgelopen tijdens het Lon Nol regime.

  • Reuters/Chor Sokunthea Amerikaans minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton luistert naar een uiteenzetting van Youk Chang, voorzitter van het documentatie centrum in Phnom Penh Reuters/Chor Sokunthea

Een akkoord tussen de Verenigde Naties en de Cambodjaanse regering heeft geleid tot de oprichting van het Cambodja-Tribunaal, dat in de vorm van buitengewone kamers is ingebed in het Cambodjaanse rechtssysteem. Dat Tribunaal staat in voor de vervolging en berechting van de verantwoordelijken voor de wreedheden onder het Rode Khmer-regime. In juli 2010 is een eerste Rode Khmer-kopstuk veroordeeld tot 35 jaar cel. Vervolgens werden in september 2010 nog vier andere leiders aangeklaagd voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Het tweede proces moet begin 2011 van start gaan.

Clinton wees er tijdens haar bezoek op dat de berechting van de Rode Khmer-kopstukken belangrijk is voor de vreedzame ontwikkeling van Cambodja. Ze beklemtoonde dan ook dat het Tribunaal voor het tweede proces voldoende financiële middelen moet krijgen.

Vorige week zei de Cambodjaanse eerste minister Hun Sen aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat een derde proces in de toekomst ‘niet is toegelaten’. Minister van Buitenlandse Zaken Hor Namhong zei zelfs dat een dergelijk proces de vrede en stabiliteit van Cambodja in gevaar zou brengen. Volgens Clinton moeten de internationale gemeenschap en de Cambodjaanse regering echter blijven overleggen over toekomstige processen.

Mogelijke sluiting Cambodjaanse VN-mensenrechtenbureau

Hillary Clinton sprak zich ook uit over de vraag van de Cambodjaanse regering om het bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten in Cambodja te sluiten. Clinton wil niet dat het Cambodjaanse VN-mensenrechtenbureau verdwijnt. ‘De activiteiten van het bureau van de Hoge Commissaris vullen de verplichtingen van de Cambodjaanse regering aan’, zei ze. Daarop reageerde haar ambtgenoot Namhong dat er nog geen beslissing tot sluiting is genomen.

Vereffening schuld

Ten slotte probeerde Clinton de gesprekken over de oude schuld van Cambodja ten aanzien van de Verenigde Staten nieuw leven in te blazen. De Cambodjaanse regering vindt dat het gaat om schulden die het toenmalige regime heeft aangegaan om de bevolking te onderdrukken. De Verenigde Staten zouden die schulden moeten kwijtschelden. Clinton wil echter experts aanstellen om de vereffening van de schuld van 445 miljoen Amerikaanse dollars uit te werken. Ze suggereerde wel dat een bepaald bedrag van de schuld kan worden omgezet in steun voor onderwijs of milieu.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.