Pakistaanse oppositieleider Sharif vrijgesproken

Het Pakistaanse Hooggerechtshof heeft oppositieleider Nawaz Sharif vrijgesproken voor de kaping van het vliegtuig van de voormalige president Pervez Musharraf in 1999. Daardoor kan Sharif zich opnieuw verkiesbaar stellen.
Sharif werd ervan beschuldigd als eerste minister een commercieel vliegtuig met Musharraf en tweehonderd andere passagiers verboden te hebben te landen in Karachi op 12 oktober 1999. Musharraf kwam terug uit Sri Lanka nadat hij door Sharif ontslagen was als opperbevelhebber van het leger.

Kaping


Musharraf beweerde dat, toen het vliegtuig eindelijk kon landen, er nog maar voor zeven minuten brandstof aan boord was. Enkele uren na de landing in Pakistan lanceerde hij een staatsgreep, waardoor hij president werd van Pakistan en Sharif asiel moest zoeken in Saoedi-Arabië. Sharif werd veroordeeld voor kaping, terrorisme en poging tot moord.
In 2007 keerde hij terug naar Pakistan en tekende hij beroep aan tegen de veroordeling, die het voor hem onmogelijk maakte om zich verkiesbaar te stellen. Hij heeft altijd aangevoerd dat de beschuldiging politiek gemotiveerd was. Eerder dit jaar had het Hooggerechtshof nog beslist dat hij niet langer verkiesbaar was, met een storm van protest tegen de huidige regering van Asif Ali Zardari tot gevolg.
Vrijdag besliste het hof dan toch unaniem dat er geen bewijs was voor de beschuldiging van kaping en dat Sharif werd vrijgesproken. “De beklaagde heeft geen geweld gebruikt, noch het gebruik van geweld bevolen of bedrog gepleegd”, schrijven de vijf rechters in hun vonnis. De oppositiepartij van Sharif, de Pakistaanse Moslimliga-N, is blij met het vonnis. Ze wil nu stappen ondernemen om Musharraf ter verantwoording te roepen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.