Pakistan zoekt toenadering tot China

De Pakistaanse regering roept de hulp in van China bij de bouw van een belangrijke marinebasis. Het is opnieuw een teken dat het land de banden met China wil aanhalen nu de relatie met Washington afkoelt.

  • Reuters Eerste minister Yusuf Raza Gilani schudt de hand van de Chinese president Hu Jintao tijdens een meeting in de Grote Hal van het Volk, Beijing, 20 mei 2011 Reuters

De aankondiging kwam er volgens de Pakistaanse krant Dawn een dag na een vierdaags bezoek van de Pakistaanse eerste minister Yusuf Raza Gilani aan China, de grootste wapenleverancier aan Pakistan.

“We zouden de Chinese overheid dankbaar zijn als een marinebasis gebouwd wordt bij Gwadar”, zei minister van Defensie Ahmad Mukhtar in een verklaring.

Islamabad probeert de banden met China aan te halen nu de relatie met Washington onder druk staat. In Washington klinkt de vraag steeds luider om de miljardensteun aan Pakistan te herzien na de ontdekking van Osama bin Laden in de Pakistaanse garnizoensstad Abottabad.

Gwadar beschikt al over een commerciële zeehaven, die met Chinese hulp is aangelegd. De ligging is strategisch van groot belang, op amper 70 kilometer van de Iraanse grens en vlakbij de Straat van Hormuz en de drukke zeevaartroutes doorheen de Golf.

Jachtvliegtuigen

Tijdens het vierdaagse bezoek kwamen de twee landen ook overeen om de levering van vijftig JF-17 gevechtsvliegtuigen aan het Pakistaanse leger te versnellen, elk met een waarde van 17 miljoen euro. Pakistan krijgt ook hoogtechnologische J-10 gevechtsvliegtuigen van China.

Beide landen vinden elkaar in hun gemeenschappelijk wantrouwen tegenover buurland India, en de intentie om de Amerikaanse invloed in de regio te beperken. Pakistan heeft China ook gevraagd om er bij de VS op aan te dringen de Pakistaanse soevereiniteit te respecteren.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.