Peiling Nucleair Forum is promotiestunt

Het Nucleair Forum beweerde vandaag aan de hand van een enquête dat de Belgen eigenlijk niet zo negatief staan tegenover kernenergie. Stop and Go vindt het verontrustend dat bijna de helft van de respondenten het Nucleair Forum als objectieve bron ziet, terwijl het gaat om een pro-nucleaire lobby-organisatie. Deze enquête is duidelijk een onderdeel van de campagne voor kernenergie die nu loopt. Maar al die promotie kan echter niet verhullen dat zowel in België als in Europa steeds meer stemmen opgaan vóór de kernuitstap.

  • Meer dan honderd verenigingen sloten zich al aan bij Stop and Go: uit de milieubeweging, de cultuursector, de noord-zuidbeweging en talrijke middenveldorganisaties.

Stop and Go vindt het onethisch dat een suggestieve opiniepeiling het orgelpunt is van een pure promotiecampagne van belanghebbenden. De voorbije maanden werd de publieke opinie al intensief bewerkt met advertenties op openbare plaatsen en in de media.

De kostprijs van deze PR-stunt zullen de kernenergieproducenten doorrekenen in de elektriciteitsfactuur, terwijl steeds meer mensen het nu al moeilijk hebben om hun rekening te betalen.

Promo gaat voor op veiligheid

Opmerkelijk: deze week raakte bekend dat GDF-Suez Electrabel 231 miljoen euro te weinig heeft gestort in het fonds voor de ontmanteling van zijn kerncentrales en de verwerking van zijn gevaarlijk radioactief afval. Gisteren bleek dan weer dat de gebouwen waarin het nucleair verwerkingsbedrijf Belgoprocess in Dessel radioactief afval opslaat, niet voldoende zijn beveiligd.

De nucleaire sector heeft blijkbaar wel geld om campagne te voeren voor haar verouderde en gevaarlijke technologie, maar betaalt te weinig voor de verwerking en opslag van haar kernafval. 

Andere enquêtes, ander resultaat

Bovenal staan de bevindingen van het Forum in schril contrast met de representatieve opiniepeiling die het onderzoeksbureau IPSOS in november 2011 in opdracht van Greenpeace uitvoerde. Hierin verklaart twee op de drie Belgen zich akkoord met de sluiting van de oudste drie kernreactoren in 2015, zoals de wet op de kernuitstap voorschrijft.

Andere peilingen bevestigen deze trend, bijvoorbeeld die van iVOX in maart 2011 (61,6% voor kernuitstap) en deze van Ipsos Global van juni 2011 (62% voor kernuitstap). (5)

Kernenergie krijgt veel tegenwind

Ook in Europa krijgt kernenergie de wind van voren. In Italië werd de bouw van kerncentrales door een overgrote meerderheid van de burgers afgewezen. De beslissing van de regering-Merkel om met kernenergie te kappen, heeft de volle steun van de Duitse bevolking. De Zwitserse regering besloot, net als België, om gefaseerd zijn kerncentrales te sluiten. De nieuwe kerncentrale in het Nederlandse Borssele is door financieringsproblemen een stille dood gestorven. En zelfs in Frankrijk slaat de twijfel toe: presidentskandidaat Hollande kondigde aan dat hij het nucleaire aandeel in de stroomproductie van 80 procent zal terugbrengen tot 50 procent.

Stop and Go is een initiatief van milieuorganisaties Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu, WWF en Inter-Environnement Wallonie dat de krachten wil bundelen vóór de kernuitstap en vóór een gecoördineerde en gedragen langetermijnvisie voor ons energiebeleid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.