"Plundering" van uranium verhindert ontwikkeling

Het Franse nucleaire energiebedrijf Areva heeft zijn mijncontract met de overheid van Niger vernieuwd. Areva betaalt Niger voortaan een hogere prijs per kilo uranium dat het ter plaatse ontgint, maar ook deze prijs ligt veel lager dan de internationale marktprijs. Dat druist volledig in tegen de millenniumdoelstelling om armoede te bestrijden.
Het is toch even spannend geweest voor uraniumreus Areva. Sinds juni lopen de spanningen tussen de overheid en het bedrijf op. Eind vorige maand werd de lokale directeur van Areva, Dominique Pin, uit het land gezet, nadat de veiligheidsexpert van Areva Gérard Denamur al eerder moest opkrassen.
De Nigeraanse overheid beschuldigt het Franse bedrijf ervan de rebellen van de MNJ –Mouvement des Nigériens pour la Justice- te steunen.
En of dat nog niet genoeg was, kondigde Niger begin deze maand aan dat het land voortaan een meer gediversifieerd grondstoffenbeleid gaat voeren, waardoor de 40-jarige monopoliepositie van Areva in het gedrang komt.
“Zoals elke soevereine staat, wil de onze zijn recht op het beheer van eigen grondstoffen uitoefenen en zelf de waarde van de grondstoffen bepalen in overleg met verschillende geïnteresseerde partners”, sprak de president.
Bovendien wil Niger – dat in de topvijf staat van meest uraniumproducerende landen - een grotere winst uit zijn rijke grondstofvoorraad halen. “In 2008 gaan we harder onderhandelen”, aldus president Tandja. “Uranium is ons product en het moet in ons voordeel verkocht worden.”
Volgens het nieuwe akkoord tussen Areva en de overheid krijgt Niger 300 ton uranium dat het rechtstreeks op de internationale markt kan verkopen.

De arrogantie van de millenniumdoelstellingen


Niger staat op de laatste plaats in de ontwikkelingsindex van de Verenigde Naties. Het dankt deze positie vooral aan de hoge graad van analfabetisme. Bovendien zijn de rebellen van het MNJ sinds februari opnieuw actief waardoor het noorden een militaire zone is geworden.  
Guy Labertit vraagt zich af, in een artikel dat verscheen in Le Monde, hoe de VN zijn millenniumdoelstellingen in verband met ontwikkeling en armoedebestrijding rijmt met de voortdurende plundering van grondstoffen door de rijke industrielanden ten koste van de lokale arme bevolking.

De Gucht in de Veiligheidsraad


Als voorzitter van de VN-Veiligheidsraad slaagde minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht erin om de moeilijke kwestie van het beheer van grondstoffen op de agenda te plaatsen. Volgens De Gucht zijn de nationale overheden verantwoordelijk voor het beheer van hun natuurlijke rijkdommen.
“Het gaat erom te vermijden dat de controle over exploitatie aan de staat ontsnapt. De internationale gemeenschap moet zich niet bemoeien”, aldus de minister. Het klinkt de Nigerezen als muziek in de oren.
Bronnen:
www.lemonde.fr
www.allafrica.com
www.demorgen.be
www.afriquenligne.fr

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.