Praag en Brussel ruziën over visumakkoord met VS

Tsjechië is er als eerste Oost-Europese land in geslaagd een bilateraal akkoord af te sluiten met Washington om de visumplicht voor burgers die naar de VS willen reizen te laten opheffen. De Europese Commissie is daar bijzonder verbolgen over, omdat Praag toegevingen zou hebben gedaan inzake de uitwisseling van persoonlijke informatie en zo een eensgezind Europees standpunt ondergraaft.
De burgers uit Oost-Europese landen die in 2004 toetraden tot de Europese Unie hebben in tegenstelling tot de West-Europeanen nog altijd een visum nodig als ze naar de VS willen reizen. Praag slaagde er als eerst in die visumplicht te laten afschaffen en tekende daarvoor een akkoord over de introductie van een Electronic Travel Authorisation-systeem.
Volgens de Europese Commissie is het Amerikaanse systeem strijdig met de mensenrechten omdat het van reizigers die naar de VS willen allerlei gevoelige en persoonlijke informatie vraagt. De details over het akkoord tussen Washington en Praag zijn nog onbekend, maar wel is geweten dat het vanaf september in werking moet treden. De VS zouden aansturen op paspoorten met biometrische gegevens en vragen dat op elke transatlantsische vlucht geheime agenten in burger zouden meevliegen.
Ook Hongarije, Slovakije, Litouwen, Estland en Letland onderhandelen met de VS over de afschaffing van de visumplicht of hebben al een gelijkaardig bilateraal akkoord ondertekend. De Commissie dreigt ermee de nieuwe lidstaten aan te klagen voor het Europees Gerechtshof, omdat ze met de bilaterale akkoorden de Europese eenheid ondermijnen.
Praag benadrukt dat de akkoorden niet verder gaan dan het systeem met passagiersnamen (Passenger Name Record) dat de EU en Washington nu gebruiken om informatie uit te wisselen, onder meer over verloren of gestolen paspoorten. Washington vindt dat systeem onvoldoende en stuurt aan op strengere controles met biometrische gegevens.
Volgens experten is de tekst van het bilaterale akkoord bijzonder vaag en hangt alles ervan af hoe het in de praktijk wordt gebracht. De Tsjechen zeggen dat ze geen andere keuze hadden dan zelf een akkoord af te sluiten, omdat er geen schot kwam in de onderhandelingen tussen de Commissie en Washington.

“Geen slaaf van Europa”


De Tsjechische premier Mirek Topolanek beschuldigde Brussel er zelfs van “vier jaar lang stokken in de wielen te hebben gestoken.” Minister van Binnenlandse Zaken Ivan Langer was tegenover journalisten nog minder diplomatisch: “Ik ben een vrij man en geen slaaf van de Europese Commissie”, zei hij.
Het traditioneel erg Amerikaansgezinde Polen is voor een keer de uitzondering. Premier Donald Tusk lijkt niet meteen aan te sturen op een regeling om de visumplicht voor de Polen weg te werken. Hij zei vorige week dat het Amerikaanse visumregime een “ernstige vergissing” was dat de “resolute houding van de EU en de Commissie” tot een goed resultaat zouden leiden.
Polen komt nog lang niet in aanmerking voor een opheffing van de visumplicht, omdat nog altijd veel aanvragen bij de VS-ambassade in Warschau worden geweigerd. Anderzijds zijn de Verenigde Staten omwille van de lage dollar niet langer een aantrekkelijke bestemming voor Poolse emigranten, die meer kunnen verdienen in West-Europa.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.