President schiet controversiële mediawet af

De Keniaanse president Kibaki heeft gisteren geweigerd een omstreden mediawet goed te keuren omdat de wet een clausule bevat die uitgevers verplicht om hun vertrouwelijke bronnen vrij te geven.
“Een bedreiging voor de democratie”, zo omschrijft president Kibaki de wet en hij verzoekt het parlement om de clausule te schrappen. Het parlement zal nu moeten beslissen of het ingaat op de vraag van de president.
De weigering van de president betekent een overwinning voor de persvrijheid. Vorige week nog, op 15 augustus, stapten honderden journalisten van de lokale media op in een stille mars in Nairobi en Nakuru. Ze overhandigden een petitie met de eis de wet te verwerpen.
Met deze actie zet de president enkele van zijn kabinetsleden en belangrijke ‘vrienden’ opzij, namelijk minister van Justitie en Constitutionele Zaken Martha Karua en minister van Informatie Mutahi Kagwe, die de wet eerder in het parlement hadden gesteund.
In de Keniaanse krant East African Standard verdedigde Kagwe de wet met het argument dat journalisten de wet verkeerd interpreteren en dat het niet de bedoeling is om alle nieuwsbronnen te onthullen.
President Kibaki volgt deze redenering niet en erkent de mogelijke interpretatieproblemen. “De uitdrukking ‘anonieme partijen’ zoals ze verschijnt in de clausule wordt niet duidelijk bepaald of omlijnd.”  

Informele nota


De grondwet laat toe dat de president een wet afkeurt. In een informele nota aan het parlement verklaarde de president waarom hij de wet weigert en adviseerde hij het parlement de controversiële clausule te schrappen.
De inhoud van de nota zal worden voorgelegd aan de parlementsleden. Als ze het voorstel van de president aanvaarden, kan de clausule niet anders dan uit de wet verdwijnen en keert de wet terug naar de president voor ondertekening. Indien ze de tekst toch verwerpen, wordt de nota sowieso wet na veertien dagen.

Bronnen:


www.eastandard.net
www.allafrica.com

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.