Quinoa voedt de wereld (maar niet de Bolivianen)

Quinoa is een product met een hoge voedingswaarde dat eeuwen lang deel heeft uitgemaakt van het dagelijkse menu van de inheemse volkeren op de Altiplano, in de Andes en in het valleigebied op de flanken van de Andes. In de streek van de zoutwoestijnen van Salinas de Garci Mendoza, in het zuiden van het Departement Oruro in Bolivia, wordt quinoa het ‘gouden graan van de Inca’s’ genoemd, ook al behoort het tot de familie van de spinazieplant en rode biet.
Bolivia is de grootste quinoaproducent, gevolgd door Peru, met een productie van meer dan 26.000 ton in 2009. 93 procent van de Boliviaanse oogst wordt uitgevoerd naar de Europese Unie en de VS. Volgens een recent rapport van de stichting Fundación Milenio eet slechts 11 procent van de Boliviaanse bevolking af en toe quinoa. Een op drie Bolivianen leeft in extreme armoede, iets meer dan de helft daarvan in ruraal gebied. Begrijpelijk dan dat de allerarmste landbouwers hun oogst verkopen om meer geld te hebben voor goedkope pasta en rijst van de laagste kwaliteit.
Een van de conclusies van een onderzoek door het Nationaal Instituut voor Bosbouw-, Landbouw- en Veeteeltinnovatie is dat de export de druk op de productie verhoogt. Dat betekent een gevaar voor de biodiversiteit omdat die productieverhoging al snel de vorm krijgt van monocultuur, die ontbossing en erosie in de hand werkt.
Van 16 tot 19 maart 2010 vond in de Boliviaanse stad Oruro het derde Mondiaal Congres over Quinoa plaats. Het meest opvallende resultaat was de eis aan de regering om het lokale verbruik van quinoa te stimuleren. Mario Arce, voorzitter van het congres, stelde ook dat er een industrialisering moet komen van quinoa, aangezien afgeleide producten een grotere opbrengst genereren.
In mei kondigde Boliviaans president Evo Morales op een bijeenkomst van quinoaboeren uit La Paz, Oruro en Potosí in Pampas Aullagas aan dat hij zal investeren in de productie, om zo het gecultiveerde gebied op te trekken van 50.000 naar 200.000 hectaren. Dit wil hij vooral omdat de vraag vanuit Japan stijgt en om te vermijden dat de VS die afzetmarkt inpikken.
Morales wil zelfs een patent op de plant nemen, die door de VN-Landbouw- en Voedselorganisatie is geclassificeerd als een van de meest voedingrijke producten ter wereld. In de toekomst zal Bolivia niet enkel concurrentie ondervinden vanuit de VS, ook Frankrijk, Nederland en Denemarken experimenteren met de productie van quinoa op eigen bodem als alternatief voedingsmiddel.
Voor België importeert Oxfam Wereldwinkel quinoa uit Bolivia via Duitsland. Quinoa is te verkrijgen in de Oxfam Wereldwinkels en andere bio- en fairtradewinkels, maar ook bij Match en Delhaize.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.