"Rwanda bewapent Congolese rebellen"

Rwanda levert wapens en manschappen aan de rebellen van generaal Nkunda in het oosten van Congo. Dat schrijft de Britse krant The Guardian op basis van verklaringen van veiligheidsmedewerkers van de Verenigde Naties.
De Tutsi-generaal Laurent Nkunda trok vorige week zijn soldaten terug uit het nationale leger. Hij verwijt de regering samen te werken met Hutu’s om zijn troepen aan te vallen. Het Tutsi-rebellenleger heeft verschillende stroomkabels en gsm-masten vernield en heeft zich teruggetrokken in het Virunga National Park in Oost-Congo.
De troepen van Nkunda zouden een deel van de Congolese grens met Rwanda en Uganda bezetten om de invoer van wapens te verzekeren. De Rwandese minister van Buitenlandse Zaken, Charles Murigande, zei na zijn onderhoud in Kinshasa dat zijn regering de generaal op geen enkele manier helpt. Murigande voegde er echter aan toe dat zijn regering het land zou verdedigen indien het geweld van de oostelijke provincies in Congo zou overslaan naar Rwanda.
Generaal Babacar Gaye van de VN-vredesmacht MONUC zei donderdag (6 september) tijdens een persconferentie dat Rwanda volgens hem nooit officiële hulp aan Nkunda zou leveren. “Maar de realiteit is dat de Tutsigemeenschap langs beide kanten van de grens leeft waardoor sommige mensen op individuele basis Nkunda steunen. Er zijn geen indicaties dat er van een interventie sprake is.”
Gaye kon donderdag ook een staakt-het-vuren bereiken tussen het Congolese leger en de rebellen van Nkunda. De generaal wil zo snel mogelijk onderhandelingen opstarten om de burgerbevolking te behoeden voor gewelddadige confrontaties. “Het is wenselijk om tot een oplossing te komen via onderhandelingen om te vermijden dat de onveiligheid in Noord-Kivu blijft aanhouden.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2859   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur