Sms-filter leidt tot hilariteit in Pakistan

De Butts in Punjab zijn het mikpunt van grappen geworden nadat de Pakistaanse Telecommunicatieautoriteit begin vorige week heeft bekendgemaakt sms-berichten te gaan filteren op “obscene content.”

Butt (ook wel gespeld als Bhat, en in het Nederlands vertaald ‘kont’) is een veelvoorkomende achternaam in Punjab en de Kasjmirvallei. De Pakistaanse Telecommunicatieautoriteit (PTA) heeft een lijst opgesteld van 1600 woorden in het Engels en Urdu die niet door de beugel kunnen in het SMS-verkeer.

Farhan Butt (29), doet er luchtig over. “Ik vrees dat wij Butts niet langer via sms uitgenodigd zullen worden voor etentjes. Het is een samenzwering van de overheid om de Butts uit te sluiten”, grapt hij via de telefoon vanuit Taxila in Punjab.

Omzeilen

De PTA-lijst, die gelekt is via de media, telt zestien zinnen met het woord ‘butt’. Op de lijst staan ook woorden als ‘idioot’ en ‘dief’.

Het verbod op “obscene” woorden roept overal spot op. “Gezien de legendarische efficiëntie van de PTA, weet ik zeker dat de digitale catalogus van kledingmerk FCUK onbereikbaar zal worden”, schrijft Abbas Nasir, een voormalige redacteur van de krant Dawn, op Twitter.

“Dit is de beste manier om er zeker van te zijn dat elk kind straks deze woorden kent”, twittert Sheema Hasnat.

Nosheen Abbas, een jonge journalist die voor de BBC schrijft, noemt het verbod “hilarisch”. “Ik geloof niet dat dit kan voorkomen dat mensen obscene berichten versturen. Als het filter inderdaad van kracht wordt, vinden mensen wel een manier om het te omzeilen.”

Normen en waarden

Shahzad Ahmad, landcoördinator van Bytes for All (BFA), zegt dat de PTA met zijn “opgeheven vingertje” niet alleen zichzelf belachelijk maakt, maar ook het hele land en de regering.

BFA, een Zuid-Aziatisch burgernetwerk dat zich bezighoudt met opinievorming over innovatieve ICT-ontwikkelingen, is een groot voorstander van internetvrijheid en open communicatie.

De PTA zegt met het nieuwe beleid te willen voorkomen dat mensen beledigd en emotioneel beschadigd worden. Mohammad Younis, woordvoerder van de PTA, zegt dat het plan gelanceerd is omdat bij zijn organisatie “veel klachten” over het sms-verkeer binnenkwamen. “Elk land heeft zijn eigen normen en waarden en die moeten we beschermen.”

Grappen over de president

De BFA vreest dat de censuur verstrekkende gevolgen kan hebben. “Het probleem van dergelijke moraliteit is dat een verbod op porno begint met het blokkeren van foto’s en video’s van mensen die seks hebben en dat het eindigt bij het blokkeren van medische documentatie over het menselijk lichaam. We hebben in het verleden gezien dat het zo werkt.”

BFA zal naar de rechter stappen om het sms-filter aan te vechten, zegt Ahmad. Volgens hem is er geen ander land dat een soortgelijk sms-verbod kent, ook geen islamitisch land. “Er wordt door sommige landen content geblokkeerd op bijvoorbeeld YouTube, maar van het blokkeren van sms-verkeer heb ik nog nooit gehoord.”
 
In 2009 kondigde de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Rehman Malik, al eens aan dat er verbod moest komen op grappen over de president. Hij dreigde grappenmakers die hun teksten verstuurden via e-mail of sms, via inlichtingendienst te laten opsporen.

Pakistan telt 180 miljoen inwoners. Meer dan 100 miljoen Pakistanen maken gebruik van een mobiele telefoon.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.