Snel winst boeken of vrijheid inperken?

In een opvallende toespraak haalde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton hard uit naar de toenemende censuur op het internet. Ook Amerikaanse bedrijven die helpen bij de censuur kregen een veeg uit de pan.
  • Creative Commons 2.0 by mckaysavage Het filtersysteem staat bekend als 'de Grote Chinese Internetmuur', de digitale variant van het wereldberoemde monument. Creative Commons 2.0 by mckaysavage
Zij moeten zich volgens Clinton afvragen wat juist is, en niet enkel wat snel winst oplevert. ‘De privésector heeft een gedeelde verantwoordelijk om de vrijheid van meningsuiting te beschermen’, vindt Clinton.
‘We dringen er bij Amerikaanse mediabedrijven op aan om een proactieve rol te spelen en de eisen van buitenlandse regeringen rond censuur en inmenging in vraag te stellen.’

Chinese reactie


Woordvoerder Ma Zhaoxu van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag in China Daily gereageerd op de toespraak van Clinton. Volgens Zhaoxu neemt Clinton een loopje met de waarheid en schaden de beschuldigingen over censuur de bilaterale betrekkingen.
De uitspraken van Clinton komen er na Chinese cyberaanvallen tegen zoekgigant Google. Clinton vraagt een grondig onderzoek, en haalde in één adem uit naar de steeds toenemende censuur op internet. Nochtans zijn veel Amerikaanse en westerse, bedrijven betrokken bij het filteren van het internet. Een overzicht.

Yahoo!


De Amerikaanse portaalsite Yahoo! was op de hoogte van gegevens van politieke dissidenten in China en heeft die in 2002 doorgespeeld aan de Chinese autoriteiten. Een kritische journalist, Shi Tao, die een e-mailadres had bij Yahoo!, werd daardoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar.

Cisco Systems


Produceert routers en andere netwerkapparatuur. Op de nieuwssite Wired beschuldigde journaliste Sarah Stirland Cisco ervan zijn technologie bij de Chinese overheid te promoten als een hulpmiddel voor repressie. Stirland baseerde zich voor de beschuldigingen op een interne nota, waarin Cisco de bestrijding van de in China onderdrukte beweging ‘Falun Gong’ tot doel stelde. Jurist Mark Chandler van Cisco ontkende de aanteigingen en zei dat de nota citeerde uit uitspraken van Chinese ambtenaren.

Apple


Apple heeft eind 2009 minstens vijf applicaties die te maken hebben met de Dalai Lama uit zijn Chinese internetwinkel verwijderd. Het gaat om programmaatjes die bijvoorbeeld spirituele citaten van de Dalai Lama geven of bijhouden waar de Dalai Lama zich bevindt. Apple doet dat naar eigen zeggen op vraag van de Chinese overheid.

Google


Zoekgigant Google oogste kritiek door een gecensureerde versie van de zoekmachine in China aan te bieden. Daar is geen pornografische of politiek gevoelige informatie te vinden. Ook Google zei zich enkel te houden aan de lokale wetgeving. Een zoektocht naar het brutale neerslaan van de studentenopstand op het Tiananmenplein levert op de Chinese versie van Google amper hits op. Nadat Chinese hackers begin dit jaar de e-mailaccounts van mensenrechtenactivisten op Gmail hadden bestookt, kondigde Google aan dat het niet langer zijn resultaten wil filteren.

Secure Computing


In 2008 overgenomen door McAfee. De softwaremaker produceert een van de meest populaire filterprogramma’s, namelijk SmartFilter. Het programma wordt ondermeer door Tunesië, Saudi-Arabië en Soedan gebruikt maar ook in China (pdf). Volgens het bedrijf kan het ‘niet controleren hoe klanten haar product uiteindelijk gebruiken.’

Microsoft


Wie in China woorden als ‘freedom’, ‘democracy’, ‘Taiwan Independence’ of andere termen gebruikt op MSN Spaces, de blogdienst van Microsoft, krijgt de foutmelding ‘This item contains forbidden speech’ te zien. Daarnaast blokkeerde Microsoft in 2005 al eens het weblog van de Chinese journalist Zhao Jing ‘omdat hij zich niet hield aan de Chinese wetgeving.’

Opera


Chinese gebruikers van de mobiele versie van Opera, een Noorse internetbrowser, werden eind vorig jaar verplicht een nieuwe, Chinese versie te downloaden omdat het met de vorige versie mogelijk was verboden sites, zoals Facebook, te bezoeken.

Meer weten? Het OpenNet Initiative is een organisatie van de Universiteit van Toronto, Harvard, Cambridge en Oxford. De organisatie onderzoekt internetfiltering- en censuur.  Rebecca MacKinnon werkt aan een boek over autoritaire regimes op internet, op haar weblog vind je tal van interessante artikels.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.