Spandoeken tegen China's kromme grondbeleid

Duizenden mensen uit hetzelfde dorp kwamen in Zuid-China op straat om te protesteren. Ze klagen de landonteigeningen en het machtsmisbruik van de lokale overheid aan. De demonstratie is een zoveelste stap in de strijd tegen het gebrekkige grondbeleid.

Ooggetuigen meldden aan het persagentschap Reuters dat bewoners van het dorp Wukan in de provincie Guangdong naar de regionale hoofdstad Lufeng trokken, waar ze het lokale hoofdkwartier van de overheid omsingelden en een zitstaking hielden. Met boodschappen op spandoeken als ‘Stop aan de corruptie’, ‘Mensenrechten voor iedereen’ en ‘Geef mijn velden terug’ protesteren ze tegen de plaatselijke communistische functionarissen, met name hun corruptie en landpolitiek.

De manifestatie is een vervolg op het gewelddadige protest van eind september. Die kwamen er omdat de plaatselijke overheid verschillende hectaren land die collectief bezit van de dorpsbewoners waren, in beslag genomen zou hebben. Vervolgens zou die grond voor bijna 118 miljoen euro doorverkocht zijn aan Country Garden, een miljardenbedrijf dat aan projectontwikkeling doet.

Heet hangijzer

De demonstraties kwamen niet uit de lucht vallen. Landrechten zijn al langer een heet hangijzer in China. De laatste tijd breekt er niet alleen geregeld protest uit in de provincie Guangdong, China’s economische basis, maar ook steeds meer in het minder ontwikkelde westen van het land.

Wat de recente protesten bijzonder maakt, is hun organisatie en algemene karakter. Wukan telt twintigduizend inwoners, en daarvan stapten er minstens vierduizend mee op. Ze kregen navolging op het internet: op Weibo, de Chinese versie van Twitter, werden er foto’s van de actie gepost en drukten mensen volop hun steun uit. In tegenstelling tot de rellen twee maanden eerder verliep de betoging vreedzaam, ook de gewelddadige terugslag van de politie die gewoonlijk volgt op protestacties bleef dit keer uit. De demonstratie eindigde nadat de deelnemers van de burgemeester de belofte kregen dat er een onderzoek zou komen.

Een Chinese blogger drukt het als volgt uit: ‘Een kleine stap voor Lufeng, maar een grote stap voor de hele natie. Wanneer hun spandoeken getoond worden, zullen de mensen van Lufeng in het hele land bewonderd worden’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur