Tsjaad zet tractoren in tegen hongersnood

Tsjaad beschikt over 40 miljoen hectare landbouwgrond, maar door een tekort aan neerslag en door verouderde technieken is het land de voorbije twee jaar met een graantekort opgezadeld. Met tractoren wil de regering het tij keren.

President Idriss Déby Itno, die in 2011 aan zijn vierde termijn begon, heeft de jeugd en het platteland bovenaan op zijn prioriteitenlijstje gezet. Hij wil de vicieuze cirkel van hongersnood doorbreken.

De regering heeft tractoren ter beschikking gesteld van kleine boeren om de productie in het seizoen 2012-2013 op te krikken. Als onderdeel van het Nationale Voedselzekerheidsprogramma (PNSA) zou deze zomer 450.000 hectare land worden omgeploegd voor een verwachte oogst van 900.000 ton graan.

Met een os

In totaal gaat het om 914 tractoren die het veld bewerken voor de kostprijs van 14 euro per hectare, zei programmaverantwoordelijke Yaya Mahamat Outman bij de aanvang van het seizoen in april 2012.

Het district N’Djamena-Fara is een belangrijk landbouwgebied in Tsjaad. Voor de komst van de tractoren waren visvangst en veeteelt hier de voornaamste economische activiteiten van de inwoners.

“Met een tractor kan zelfs de meest luie persoon een boerderij hebben”, grapt Othniel Djimadoumngar, die met een tractor rijdt. Hij ploegt tussen 7 en 8 hectare per dag, terwijl het met de hand of met een os dagen duurt om een hectare te doen.

In panne

Maar het is een probleem om de machines aan de praat te houden. “Wanneer een tractor in panne valt, moeten we die zelf repareren. Als we naar de overheid in N’Djamena bellen, antwoordt er niemand”, verklaart Patrice Allarabaye, verantwoordelijke voor landbouw in N’Djamena-Fara.

Nu het ploegseizoen er bijna opzit, zal er in N’Djamena-Fara dit jaar ongeveer 400 hectare land omgewoeld zijn met behulp van tractoren. Ook de neerslag was goed. Als de voorspellingen kloppen, zullen de landbouwers van het district ongeveer 36.000 zakken volle rijst oogsten.

De hoofdstad N’Djamena mag dan slechts 40 kilometer ver zijn, het blijft een probleem om de producten daar te krijgen. “Paradoxaal genoeg zijn we afgesneden van de rest van Tsjaad”, zegt Mahamat Moussa Kach, onderprefect van N’Djamena-Fara. Hij hoopt dat de regering haar belofte nakomt om asfalt te leggen op een stuk van 18 kilometer onverharde weg, zodat ze met hun producten naar de hoofdstad kunnen.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.