Turkije tackelt media

De populaire Turkse nieuwssite Eksisozluk, waar surfers zelf nieuws kunnen posten, is sinds kort weer online. Een rechtbank had bevolen de site uit de lucht te halen na een klacht. Op de redactie van het weekblad Nokta vielen vorige week vijftig agenten van de antiterreureenheid binnen.
De Turkse creationist Adnan Oktar klaagde de website Eksisozluk omdat hij in de reacties op de site door het slijk gehaald zou worden. De rechtbank oordeelde de klacht gegrond en beval de grootste internetprovider - Turk Telecom - om de site af te sluiten voor het publiek. Sinds maandag 16 april was de site niet meer bereikbaar via het gebruikelijke adres, maar wel via drie andere webadressen. De eigenaren van de site verwijderden onmiddellijk de beledigende commentaren en huurden een advocaat in. Op 19 april werd de blokkade opgeheven.
“De maatregel om Turk Telecom de site uit de lucht te laten halen, is volledig buiten proportie en nutteloos. Er zijn genoeg andere manieren om de site nog te bereiken. Bovendien staan we open voor klachten en worden beledigende reacties altijd meteen verwijderd”, zei Basak Purut, de advocaat Eksisozluk op de Turkse nieuwssite Bianet.
Hij is niet optimistisch over de recentste filtering van websites: “Het begon met erotische sites (…) en nu zijn het sites die politiek nieuws bevatten”, zei de advocaat tegen de krant Turkish Daily News.
Niet alleen Eksisozluk, ook het weekblad Nokta, dat onderzoeksjournalistiek brengt, had recent te maken met censuur. Op de redactie van het weekblad vielen vorige week op last van een militaire aanklager vijftig agenten van de antiterreureenheid binnen. Het blad had dagboekfragmenten gepubliceerd van een gepensioneerde admiraal die plannen voor een staatsgreep in 2004 uit de doeken deed. De admiraal ontkent dat hij de passages schreef.
De eigenaar van het Nokta, Ayhan Durgun, kondigde afgelopen weekend aan dat hij het blad opdoekt omdat hij naar eigen zeggen de “laster” niet meer aankan en “wanhopig” is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.