Venezuela loopt storm voor amateur-geweldfilm van barbier

Niets is professioneel aan de film die sinds maart de Venezolaanse DVD-lijsten aanvoert. De regisseur verdient in het ware leven de kost als barbier, de acteurs haalde hij uit zijn vriendenkring, een script was er niet en het productiebudget bedroeg volgens hem maar 80 euro. Maar de geweldfilm is uit het leven gegrepen, en daarom wil iedereen hem zien.

‘Azotes de barrio en Petare’ (De gesel van Petare) vertelt het verhaal van de bewoners van een armenwijk in Caracas die gevangen zitten in een geweldspiraal van twee rivaliserende bendes. Overvallen, schietpartijen, mishandeling, corrupte agenten, moorden en veel bloed: dat zijn de ingrediënten van de twee uur durende prent.

De regisseur heet Jackson Gutiérrez en is 23 jaar oud. Hij kreeg het idee voor de film in zijn scheersalon in La Veguita, een deel van Petare. Ik scheer elke dag twintig mannen, en gemiddeld hoor ik op zo’n dag vijf verhalen over zwaar geweld. Vannacht hebben ze de broer van Carlos vermoord, daarna is de neef van Andres overvallen of heeft de zoon van José een kogel in zijn lijf gekregen.

Ik wilde een film maken waarin diezelfde mensen vrijuit hun verhaal kunnen doen, in de woorden die hen te binnen schieten, zegt Gutiérrez. Ik wist niets van het vak, maar ik heb de film gewoon gedraaid, met vrienden en verwanten.

Investeren moest Jackson bijna niets - hij zegt dat hij 200.000 bolivar (minder dan 80 euro) heeft uitgegeven. Het bloed dat rijkelijk uit de slachtoffers vloeit, werd nagebootst met tomatensaus. De kogelgaten in de lijken zijn van plasticine. Voetzoekers zorgen voor het geluid van de geweerschoten, en de cocaïne die de acteurs snuiven, is in werkelijkheid meel.

Geweldfilms doen het al jaren goed in Venezuela. Misschien helpen ze de Venezolanen wel de bloedige conflicten te verwerken die steeds vaker uitbreken. Venezuela telt maar evenveel inwoners als België en Nederland samen, maar vorig jaar werden er maar liefst 13.000 mensen vermoord.

Wat ‘Azotes de barrio en Petare’ speciaal maakt, is dat het verhaal heel geloofwaardig overkomt. Veel kijkers denken zelfs dat het een documentaire is. Toen ik dat begon te horen, kreeg ik zin de doden uit de film aan de pers te tonen, zegt de regisseur.

Gutiérrez wil met zijn werk de aandacht vestigen op het geweld en de onveiligheid in de armenwijken. Over een gebrek aan belangstelling mag hij niet klagen. In maart en april konden de straatventers die handelen in DVDs en videocassettes de vraag nauwelijks bijhouden. Geruchten over een gerechtelijk onderzoek naar de verboden deelname van minderjarigen aan het project wakkerden de interesse nog aan, net als het gerucht dat de film misschien verboden zou worden. De film toont onder meer een scène waarin twee politiemensen twee misdadigers vermoorden en wegwandelen alsof er niets gebeurd is.

Het succes van ‘Azotes de barrio en Petare’ valt samen met enkele wrede moordpartijen die veel aandacht kregen in de pers en waarbij telkens actieve of voormalige politiemensen een rol speelden.

Gutiérrez werkt intussen aan een tweede film over het extreme geweld in zijn wijk. (PD/ADR)


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.