VN-baas hekelt Libië, Afghanistan en Iran

Op zijn maandelijkse persconferentie gisteren (dinsdag) haalde VN-secretaris generaal Ban Ki-moon uit naar het optreden van de Libische leider Kadhafi, het kat-en-muisspel van Iran en de snelle Westerse steun voor een twijfelachtige verkiezingsoverwinning in Afghanistan.
Ban haalde scherp uit naar Kadhafi, die het VN-charter tijdens zijn speech voor de Algemene Vergadering had weggeworpen. Het charter is de absolute basis van de Verenigde Naties, en een symbool van hun legitimiteit, zei Ban. “Elk gedrag dat het charter probeert de denigreren, is onaanvaardbaar”.

Iran


Tijdens een ontmoeting met Ban had de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zijn “ernstige bezorgdheid” uitgedrukt over het feit dat Ban de beschuldigingen van “enkele Westerse machten” had herhaald over Irans nieuwe verrijkingsinstallatie. Ban had beter het onderzoek van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) afgewacht, zei Ahmadinejad, in plaats van de beschuldigingen van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië te herhalen.
Ban is niet onder de indruk van dat verwijt en wijst erop dat de verrijkingsinstallatie in strijd is met resoluties van de Veiligheidsraad. “Ze moeten het hele poces transparant maken, en ze zouden volledige inspecties van de IAEA moeten aanvaarden”, zegt hij.
Iran mag dan wel op 21 september een brief gestuurd hebben naar de IAEA waarin het land het bestaan van de installatie toegeeft, “maar wat gebeurde er voor 21 september, toen de installatie gebouwd werd?”. Er is dus duidelijk een probleem van transparantie, besluit Ban. “Ik hoop dat al die vragen over de nieuwe installatie en andere installaties en alle hangende problemen rond het Iraanse kernprogramma via dialoog opgelost kunnen worden in een transparante, objectieve manier, in samenwerking met de IAEA.”

Afghanistan


De secretaris-generaal drukte ook zijn reserves uit bij de beslissing van Westerse landen om zich achter een tweede ambtstermijn voor de Afghaanse president Hamid Karzai te scharen, nog voor de resultaten van een twijfelachtige verkiezing bekend zijn.
“We moeten wachten op de officiële resultaten van de Onafhankelijke Kiescommissie en de Commissie voor Verkiezingsklachten”, zegt Ban. “Ik heb begrepen dat de resultaten beschikbaar zullen zijn rond 7 oktober. Tot dan moeten we dus wachten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.