VN beantwoordt veiligheidsprobleem met herverdeling middelen

De VN komen handen tekort om het groeiend aantal conflicten in Afrika in te dammen. Dat zijn er nu, met Burundi, Liberia, Congo, Ivoorkust, Guinee-Bissau en Zimbabwe, tien geworden. Het bedwingen van de uitslaande branden in Congo en Liberia staat bovenaan. Omdat de middelen beperkt zijn, zal de vredesoperatie in Sierra Leone sneller worden afgebouwd dan voorzien.



Na zijn bezoek aan het Witte Huis schetste VN-secretaris-generaal Kofi Annan gisteren (maandag) hoe de vredeshandhaving in Liberia er moet gaan uitzien. De interventiemacht is aanvankelijk met duizend tot 1500 troepen van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Landen (ECOWAS) op regionale leest geschoeid. Die zouden versterking krijgen van Amerikaanse soldaten, al is nog steeds niet duidelijk hoeveel.

De rol van de Verenigde Staten werd wel iets duidelijker. De VS zullen pas op de kar springen als ECOWAS ter plaatse is, want er komen geen Amerikaanse soldaten voor president Taylor opstapt. De Liberiaanse president wil voorlopig pas vertrekken als de interventiemacht ter plaatse is.

Annan ziet geen graten in een verlate deelname van de VS. Na het vertrek van de president zullen de troepen hopelijk versterkt worden met Amerikaanse deelname en bijkomende troepen uit de West-Afrikaanse regio,” verklaarde Annan gisteren.

Uiteindelijk worden er VN-blauwhelmen ter plaatste gestuurd om de vrede te handhaven. De VS willen samen met de ECOWAS werken, maar willen niet onder VN-vlag opereren. Van Amerikaanse vredeshandhaving zal geen sprake zijn. Annan en Bush spraken af dat de Amerikaanse troepen vertrekken van zodra de toestand stabiel is. We zouden geen blauwe helm dragen,” zei Bush. “We zullen ter plaatse zijn om te faciliteren – en dan vertrekken we.

De VN-Veiligheidsraad stemde gisteren in met Annans voorstel van vorige week om de UNAMSIL-troepen in Sierra Leone sneller af te bouwen dan voorzien. De 13.000 man sterk vredesmacht is de sterkste VN-vredesmacht te wereld. Ze zou volledig worden afgebouwd tegen december volgend jaar, maar Annan wil dat UNAMSIL de deuren sluit tegen juni, als de toestand blijft verbeteren. Daardoor zouden de VN een kwart miljard dollar besparen, geld dat goed besteed kan worden in Liberia.

De V-Raad sprak zich nog niet uit over MONUC, de VN-missie in Congo. Annan wil dat de 4.500 man sterke vredesmacht verdubbeld wordt tot 10.800 man. De VN-baas gelooft dat de toezeggingen onderweg zijn. “We boeken vooruitgang voor de vredesmacht in Congo,” zei Annan gisteren. De 1.400 man sterke interventiemacht in Ituri, geleid door een contingent van 1.000 Franse soldaten, wil tegen september het land weer uit.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.