VN intensifiëren voedselhulp in Gazastrook

Het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) heeft extra voorzorgen genomen om te zorgen dat de onderklasse van Palestijnen in de Gazastrook niet ondervoed raakt als gevolg van het vertrek van de Israëlische kolonisten. Door de ontruimingsoperatie kunnen velen immers niet gaan werken.

Het vertrek van het 8.500-tal Israëli’s uit 21 kolonies in Gaza heeft financiële consequenties voor beide partijen. Terwijl de Israëli’s kunnen rekenen op een riante schadevergoeding, brengt het voor duizenden Palestijnen een pijnlijk inkomensverlies mee. De vertrekkende Israëli’s krijgen een schadevergoeding van gemiddeld meer dan 200.000 euro. Daar komt een bonus bij, twee jaar gratis huur op een nieuwe locatie, de terugbetaling van verhuiskosten, hulp bij het bouwen van een nieuwe woning en andere compensaties. Voor sommige families komt het pakket neer op 400.000 euro.

Duizenden Palestijnen zullen als gevolg van de terugtrekking hun inkomsten zien dalen. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) slaat al weken voedsel op in de Gazastrook om te vermijden dat er voedseltekorten ontstaan. Dat is een reëel gevaar. Elke keer dat kolonisten verhuizen, blokkeren de Israëli’s alle wegen, zegt Arnold Vercken van het WFP in Jeruzalem. Dat betekent voor veel Palestijnen dat ze niet kunnen gaan werken.

Mogelijk raakt het VN-personeel zelf niet door de blokkades. Daarom hebben we de voedselvoorraden in 21 opslagplaatsen al op voorhand aangevuld. Vercken schat dat enkele tienduizenden Palestijnen gebruik zullen maken van de 5.800 ton voedsel die in Gaza ligt te wachten. We kunnen er 156.000 Palestijnen mee voeden tot het eind van oktober.

In de Al-Mawasi enclave, een gebied dat al vier jaar is afgesneden van de buitenwereld door Israëlische soldaten, hebben de 1.340 families genoeg voedsel voor de komende tien weken gekregen.

Vercken gelooft dat de voedselsituatie zowel op de Westelijke Jordaanoever als in Gaza nog lang precair zal blijven. Ondanks de ontruiming zal het nog lang duren voor er sprake is van een economisch netwerk in Gaza. Het effect van de toestanden van de vorige jaren zal slechts geleidelijk wegebben.

Volgende maand lanceert het WFP een nieuw tweejarenproject om voedselhulp te verschaffen aan een half miljoen Palestijnen. Het zwaartepunt van de operatie zal verschuiven naar de Westelijke Jordaanoever. De economische toestand zal daar achteruit gaan als gevolg van de bouw van de scheidingsmuur, denkt het WFP. De operatie zal 65 miljoen euro kosten. De Europese Unie (7,8 miljoen euro) en de Verenigde Staten (0,8 miljoen) hebben al een klein deel van dat bedrag toegezegd. (MM/ADR)




Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.