VN spelen open kaart bij invulling topjob

De kans lijkt groot dat het VN-ontwikkelingsprogramma (UNDP) voor het eerst een bestuurder krijgt die niet uit Groot-Brittannië of de VS komt. De VN kiezen tussen een Nederlander, een Noor, een Brit en kandidaten uit Koeweit, Japan en Turkije om de topfunctie in te vullen. Vroeger verliep de finale van het ellebogengevecht altijd zo discreet mogelijk.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan wil dat de selectie van de topmensen binnen de VN voortaan transparant verloopt. Daarom heeft hij de namen vrijgegeven van de zes overblijvende kandidaten om de Brit Mark Malloch Brown op te volgen als baas van het UNDP. De zes finalisten zijn Ad Melkert, een voormalige Nederlandse minister van Sociale Zaken; Fawaz Al Sultan uit Koeweit, ooit nog voorzitter van het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD); de voormalige Turkse Economieminister Kemal Dervis; Kaoru Ishikawa, een directeur-generaal uit het Japanse ministerie van Economische Zaken; de Noorse ontwikkelingsminister Hilde F. Johnson en barones Valerie Amos uit Groot-Brittannië, een lid van het Britse Hogerhuis en vroeger staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking.

Volgens VN-woordvoerder Fred Eckhard zal langs informele weg de opinie van de ontwikkelingsgemeenschap over de zes kandidaten worden ingewonnen. Daarna legt een panel van hoge VN-ambtenaren de zes op de rooster, en dan volgt voor de zes kandidaten een finaal gesprek met Kofi Annan en vice-secretaris-generaal Louise Frechette. Annan zal over zijn selectie van de beste kandidaat overleg plegen met het bestuur van het UNDP.

Annan wil een einde maken aan de politieke benoemingen bij zijn organisatie. Bij de verdeling van de topfuncties in het VN-systeem werd tot hiertoe vooral gestreefd naar een evenwicht tussen vertegenwoordigers van de verschillende continenten. Kandidaten uit de grote donorlanden hadden vaak ook duidelijk een voetje voor. Annan vindt dat voortaan de kwalificaties en de verdienste van de kandidaten de doorslag moeten geven. Dat stelt de VN theoretisch in staat voor elke topfunctie wereldwijd op zoek te gaan naar de beste kandidaat.

Het UNDP werd sinds zijn oprichting in 1950 bestuurd door vijf Amerikanen en twee Britten. De VS en Groot-Brittannië behoren tot de grootste financiers van het programma. Als de gulheid op het vlak van ontwikkelingssamenwerking blijft meetellen, maken naast de Britse kandidate ook de Nederlander Melkert en de Noorse Johnson een goede kans.

Vorige maand verklaarde VN-woordvoerder Eckhard dat Annan er voorstander van is dat topfuncties binnen de VN achtereenvolgens bezet worden door mensen uit verschillende landen. Toch benoemde Annan vorige maand de ontslagnemende Amerikaanse landbouwminister Ann Veneman als nieuwe directeur van het VN-Kinderfonds Unicef. Die organisatie heeft nog nooit een directeur van buiten de VS gehad.

De VN zijn nog op zoek naar kandidaten voor drie andere topfuncties: de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, het hoofd van de Interne Controlediensten en de commissaris van de UNWRA, de VN-organisatie die hulp biedt aan de Palestijnse vluchtelingen. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.