Vredesduif Obama vliegt naar Midden-Oosten

Barack Obama is woensdag aangekomen in Saoedi-Arabië, waar hij koning Abdullah zal ontmoeten. Donderdag 4 juni reist de Amerikaanse president naar Egypte, waar hij zijn langverwachte Midden-Oostenspeech zal geven aan de universiteit van Cairo.
De publieke opinie in beide moslimlanden is heel verschillend in haar mening over Obama en de Verenigde Staten. Saoedi-Arabië kijkt volgens Arab News hoopvol uit naar de komst van de eerste zwarte president van de Verenigde Staten. Een opiniepeiling in Egypte toont echter aan dat 60 percent van de Egyptenaren geen vertrouwen heeft in Obama. 76 percent vindt zelfs dat de VS een negatieve rol spelen in de wereld. De cijfers werden woensdag uitgebracht door World Public Opinion (WPO).
De Saoedi’s staan positiever tegenover de Verenigde Staten dan de meeste andere landen in de regio. De keuze voor het koninkrijk als eerste Arabisch land is dan ook niet verwonderlijk. Wel wil Saoedi-Arabië dat Obama harder optreedt tegen Israël. Of dat hardere optreden er daadwerkelijk zal komen, zal waarschijnlijk duidelijk worden in de Midden-Oostenspeech van donderdag.
Die zal gehouden worden na een voorafgaand gesprek met de Egyptische president Hosni Mubarak. De keuze voor Egypte is op zijn zachts gezegd opmerkelijk. Egypte heeft een belabberd verleden op het gebied van mensenrechten en de huidige regering wordt als niet democratisch aanzien.
In een interview met BBC, voorafgaand aan deze reis, kreeg Obama de vraag of hij Mubarak een autoritaire leider vond. Obama ontweek de vraag door te antwoorden dat hij niet gelooft in het labelen van personen. Wat hij wel belangrijk vindt is dat Mubarak meehelpt aan stabiliteit in de regio. Die redenering is nochtans verantwoordelijk voor het feit dat islamistische bewegingen hun verzet tegen de autoritaire leiders in de Arabische landen koppelen aan verzet tegen het Westen, dat die leiders blijft steunen in de hoop dat ze voor rust en stabiliteit zorgen.
Wat al duidelijk werd in het verleden is dat Barack Obama sterk gelooft in versterking van de banden met het Midden-Oosten aan de hand van wederzijds begrip en respect. Hij beseft daarbij zeer goed dat de meeste inwoners de Verenigde Staten met een zekere argwaan bekijken, vooral sinds de bezetting van Irak en de aanval op Afghanistan. Het is daarom enorm belangrijk dat hij eerst een vooral het imago van zijn land in het gebied probeert te verbeteren.
Volgens de peiling van WPO vindt 76 procent van de ondervraagden dat de Verenigde Staten de islamitische wereld probeert te verzwakken en verdelen. De interesse in het Midden-Oosten is volgens 80 procent dan ook louter een manier om de oliebronnen te kunnen controleren en om de Amerikaanse cultuur te laten binnendringen in de moslimmaatschappij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.