Vrouwelijke agenten in kwetsbare positie in Zimbabwe

Vrouwen die in Zimbabwe bij de politie komen, worden al snel in een hokje gestopt. Erger nog: velen van hen worden volgens sommige mensen misbruikt.


 De woorden van Pedzisai Shumba, gepensioneerd rechercheur, zijn tekenend voor de visie die Zimbabwanen hebben op vrouwelijke politie-agenten. “Ze doen het papierwerk bij verkeerscontroles, terwijl de mannen de auto’s controleren, en ze worden gebruikt om gevaarlijke criminelen in de val te lokken. Ze zijn beter in het onderzoeken van verkrachting en kunnen beter met slachtoffers praten.”

Dat neemt niet weg dat een baan bij de politie een mooie positie is, vindt Selby Hwacha, een bekende mensenrechtenadvocaat. “Je moet je hersens er wel bij gebruiken. Ik zou er geen enkel probleem mee hebben als mijn dochter bij de politie ging.” Ze kunnen heel wat betekenen in deze “getraumatiseerde natie”, vindt hij.

Twee op de vijf agenten op het nationale hoofdkwartier is vrouw, en een aantal vrouwen bij de politie in het land bezetten hoge posten, zoals hoofd van een district of provincie.

Misbruik

Oud-rechercheur Shumba zou zijn dochter zeker niet aanmoedigen in zijn voetsporen te treden. “Sommige meisjes worden misbruikt voordat ze een baan krijgen. Vorig jaar zijn daar op de training nog twee instructeurs voor ontslagen.”

Regels voor recrutering worden met “met voeten getreden, vooral door politici”, zegt Shumba. “Ze misbruiken de meisjes eerst zelf, waarna ze hen overdragen aan de hoge agenten, die hetzelfde doen tot de training klaar is. In het veld zijn er vervolgens nog meer schendingen en aan het eind zijn de vrouwen eraan gewend”, aldus Shumba. “Ik weet wat er gebeurt, want ik ben erbij geweest.”

Woordvoerder Wayne Bvudzijena ontkent de aantijgingen en ontkent ook dat er twee inspecteurs voor zijn weggestuurd in 2009. Volgens inspecteur Mugove Chipashu werken er duizenden mensen bij de politie. Daar zitten altijd slechte elementen tussen die “resoluut moeten worden behandeld”.

Afgelopen jaar werd bij de politie het Vrouwennetwerk opgericht, om de initiatieven bij elkaar te brengen die deze en andere problemen aanpakken.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2630   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift