Vrouwen staan komende tien jaar centraal in Afrika

Om de aandacht voor vrouwenkwesties vast te houden, lanceert de Afrikaanse Unie (AU) het Afrikaanse Decennium voor Vrouwen. De steun aan genderinitiatieven staat onder druk omdat door de wereldwijde economische crisis de ontwikkelingsbudgetten omlaag gaan.
Al sinds het uitbreken van de wereldwijde economische crisis, bestaat de angst dat die zijn weerslag zal hebben op de financiering van ontwikkelingsinitiatieven. Diverse regeringen kortten al op hun budgetten voor hiv- en aidsbestrijding. Bilaterale en multilaterale donoren deden hetzelfde.
Tanzania was het eerste land dat begin 2009 een budgetverlaging van 25 procent aankondigde. Initiatieven op het gebied van gender, die al het minste geld krijgen in de meeste Afrikaanse landen, zullen het daardoor nog zwaarder krijgen.
Volgens het Unifem-rapport Progress of the World’s Women uit 2008, worden projecten op het gebied van gendergelijkheid en versterking van de positie van vrouwen in de meeste landen vrijwel alleen gefinancierd uit het overheidsbudget.
Zelfs met officiële ontwikkelingshulp, die voor 5 tot 10 procent bijdraagt aan de nationale budgetten, blijft het geld dat naar genderinitiatieven gaat verwaarloosbaar en moeilijk te kwantificeren bij gebrek aan gegevens die uitgesplitst zijn naar sekse.

Vrouwendecennium


Om de aandacht voor vrouwenkwesties niet te laten verslappen, riep het Directoraat voor Vrouwen- en Genderontwikkeling van de Afrikaanse Unie 2010 tot 2020 uit tot het Afrikaanse Decennium voor Vrouwen.
“We zagen wat er gebeurde door de financiële crisis en realiseerden ons dat we er alles aan moesten doen om vrouwenkwesties op de agenda te houden”, zegt Litha Musyimi-Ogana, directeur van het Directoraat. “Zonder financiële steun zijn we verloren. Als de budgetten op nationaal niveau verdwijnen, kunnen we geen nieuwe initiatieven meer opzetten.”
 
Het Afrikaanse Decennium voor Vrouwen is tevens een mechanisme om de implementatie van doelen die gesteld werden in diverse verklaringen, protocollen en conventies van de Afrikaanse Unie (AU) te versnellen.

Geweld tegen vrouwen


Een van die verklaringen, de Formele Verklaring inzake Gendergelijkheid, doet een beroep op lidstaten om campagnes te lanceren om geweld tegen vrouwen te stoppen. Op 30 januari lanceerde de AU met dit doel de Africa Unite Campaign to end Violence against Women. En in overeenstemming met Artikel 5 van de Verklaring en het Protocol inzake Vrouwenrechten in Afrika, heeft de AU lidstaten tot 2020 de tijd gegeven om het aantal vrouwen op politieke posten en in bestuursfuncties te verhogen tot 50 procent.
Maar ook al voordat de bezuinigingen op de budgetten voor genderkwesties in beeld waren, was het bereiken van deze doelen in de lidstaten een uitdaging voor de AU, zegt Ogana.
“We willen de lancering van het Vrouwendecennium gebruiken om overheden aan te sporen werk te maken van vrouwenkwesties. Regeringen die de verschillende documenten niet geratificeerd hebben, kunnen dat alsnog doen. De landen die wel geratificeerd hebben, moeten geld reserveren voor de implementatie”, zegt Ogana.

Platteland


Het Afrikaanse Decennium voor Vrouwen wordt officieel gelanceerd op 15 oktober, de Internationale Dag van de Plattelandsvrouwen. Ogana verwacht dat 80 procent van de vrouwen op het Afrikaanse platteland profijt zal hebben van het Decennium.
Het Decennium kent verschillende speerpunten, waaronder de verbetering van de economische positie van vrouwen, betere toegang tot landbouwgrond, landbouwbenodigdheden, kredieten, technologie en markten, betere toegang tot water om de voedselvoorziening veilig te stellen, het verbeteren van de gezondheid om moedersterfte te voorkomen, het bestrijden van hiv/aids en gelijke kansen op het gebied van onderwijs, politiek en verkiezingsprocedures.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.