Wereld blijft Obama vertrouwen

Bijna zes maanden na zijn ambtsaanvaarding blijft de Amerikaanse president Barack Obama internationaal opvallend veel vertrouwen inboezemen. “Obama neemt in de ogen van de wereld een unieke positie in”, zegt Stephen J. Weber van WorldPublicOpinion.org, een internationaal enquêtebureau dat meer dan 19.000 mensen in twintig grote landen bevroeg.
Buiten de VS zegt gemiddeld 61 procent van de respondenten in negentien landen veel of ten minste enig vertrouwen te hebben in het internationale beleid van Obama. In de VS is dat 70 procent. “Obama’s communicatieve vaardigheden en de verandering die hij belichaamt, geven hem de kans om wereldwijd mensen aan te spreken”, oordeelt Weber.
De enquête vond tussen april en juni plaats in grote landen als de VS, China, India, Rusland, Mexico, Nigeria, Duitsland en Irak, en in twaalf andere landen uit alle continenten.

Ahmadinejad


Van de bekende politici over wie vragen werden gesteld, geniet de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad internationaal het minste vertrouwen. Hij haalt een gemiddelde van amper 28 procent en kan buiten zijn eigen land alleen in Pakistan veel mensen overtuigen. Zelfs in andere islamitische landen als Irak en Egypte geniet hij niet al te veel vertrouwen.
De Russische premier Vladimir Poetin doet het maar iets beter. In de VS, Europa en het Midden-Oosten wantrouwen veel respondenten hem, maar in China en India kan hij wel een meerderheid van de bevraagden voor zich winnen. Vreemd genoeg hebben ook 57 procent van de Oekraïners vertrouwen in Poetin, al zijn de relaties tussen Rusland en Oekraïne gespannen. In Rusland schenkt 82 procent van de bevraagden hun premier vertrouwen.
De Europese staats- en regeringsleiders Nicolas Sarkozy (Frankrijk), Gordon Brown (Groot-Brittannië) en Angela Merkel (Duitsland) wekken buiten hun eigen land bij 34 tot 40 procent van de bevraagden vertrouwen. Merkel en Brown doen het slecht in moslimlanden. Sarkozy heeft ook een probleem in China. Dat heeft waarschijnlijk te maken met zijn dreiging uit 2008 om de Olympische Spelen in Peking te boycotten.
De Chinese president Hu Jintao roept regionaal uiteenlopende gevoelens op. In Europa, de VS, Mexico en het Midden-Oosten zijn de bevraagden veeleer sceptisch over hem, terwijl hij in Azië heel goed scoort. Zo zegt 80 procent van de bevraagde Pakistani hem te vertrouwen en 50 procent van de Indiërs. Over alle 19 landen buiten China haalt Hu gemiddeld echter maar 32 procent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.