Wereld telt 250.000 kindsoldaten

Wereldwijd zijn er 250.000 kindsoldaten. Dat blijkt uit een rapport van secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties waarover de Veiligheidsraad zich gisteren (woensdag) boog. In een aantal landen is de situatie verbeterd, maar in de Democratische Republiek Congo, Ivoorkust, Somalië, Burundi, Sudan en Colombia blijven kindsoldaten schering en inslag.


De wereld moet leiders die kindsoldaten inzetten reisbeperkingen opleggen en hen uitsluiten van bestuursstructuren en amnestiebepalingen. Verder moeten we
wapenembargo’s instellen en de financiële en militaire steun stoppen. Bij die aanbevelingen van het VN-rapport sloot Olara Otunnu, speciale VN-vertegenwoordiger voor Kinderen en Gewapende Conflicten, zich gisteren aan.

Wereldwijd zijn er ongeveer 250.000 kindsoldaten. Zij doen mee aan de gewapende strijd, of worden gebruikt als dragers, spionnen en seksslaven. In een aantal landen – Afghanistan, Liberia, Sierra Leone en Oost-Timor - is de situatie de laatste jaren verbeterd. Ontvoering en verkrachting van kinderen gaan echter gewoon door in landen zoals de Democratische Republiek Congo, Ivoorkust, Somalië en Burundi. Het rapport verwijst ook specifiek naar Sudan, waar Arabische Janjaweed-milities in de regio Darfur een slachting aanrichten. Colombia telt echter de meeste kindsoldaten, zo’n 11.000. Zij worden vooral ingezet door de drie belangrijkste rebellengroeperingen in het land.

In de VN-Conventie voor de Rechten van het Kind (CRC) uit 1990 is vastgelegd dat de minimale leeftijd voor rekrutering vijftien jaar is. In een optioneel protocol, dat in februari 2003 in werking trad, is rekrutering van kinderen jonger dan achttien jaar in conflictsituaties verboden. In andere situaties gelden strikte richtlijnen voor kinderen jonger dan achttien.

Otunnu zei dat het aan de schandpaal nagelen van groeperingen die kindsoldaten gebruiken, een methode is die vruchten lijkt af te werpen. Hij werd onlangs benaderd door de leider van de politieke vleugel van de Tamil Tijgers op Sri Lanka, die de bereidheid toonde een dialoog aan te gaan en controlesysteem op te zetten. Vorig jaar telden de Tamil Tijgers 1.250 kindsoldaten.

Rogatien Biaou, minister van Buitenlandse Zaken van Benin, kwam gisteren met het voorstel voor een tijdschema voor Sri Lanka. Ook opperde hij de mogelijkheid om overtredingen voor het Internationaal Strafhof in Den Haag te brengen. Een ontwerpresolutie van Benin, momenteel voorzitter van de Veiligheidsraad, wordt morgen (vrijdag) besproken.

De auteurs van het rapport zeggen ook ernstig bezorgd te zijn over recente berichten over seksueel misbruik van kinderen door VN-personeel, vooral in de Democratische Republiek Congo. Annan zei vorige week dat gewerkt wordt aan het verscherpen van het toezicht. Maar hij zei ook dat hih verwacht dat lidstaten zelf actie ondernemen als er sprake is van misbruik op hun grondgebied. Eerder deze maand arresteerde Marokko zes VN-militairen die verdacht worden van seksueel misbruik. (JS/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.