Wintersportatleten slaan alarm over sneeuw

Na alweer een winter met gebrekkige sneeuw hebben 75 Amerikaanse topatleten uit verschillende wintersporten een open brief geschreven aan president Barack Obama. Ze vragen om sterkere maatregelen tegen de klimaatverandering.

  • 75 wintersportatleten verenigden zich in "Protect our Winters" (POW) en roepen president Obama op maatregelen te nemen tegen de klimaatverandering.

Onder de atleten zijn onder meer vijf Olympische medaillewinnaars en zes wereldkampioenen in skiën en andere wintersporten. In de open brief aan Obama wijzen ze erop dat de wintersportsector, goed voor een omzet van 12 miljard dollar per jaar in de VS, nu al zwaar getroffen is door de verminderde sneeuwval en de stijgende temperaturen.

De topsporters hebben zich verenigd in de organisatie “Protect our Winters” (POW). Ze roepen Obama op om in eerste instantie strengere uitstootregels uit te vaardigen voor stroomproducenten in de VS, en om de controversiële Keystone XL-pijpleiding af te keuren die erg vervuilende olie uit de Canadese teerzanden moet aanvoeren.

“Meneer de president, het is tijd dat we overschakelen op schone energie — dit zijn de eerste grote stappen en we hebben uw leiderschap nodig”, schrijven ze in de brief, die morgen (donderdag) officieel zal overhandigd worden aan de president tijdens een huldiging voor snowboarder Jeremy Jones op het Witte Huis.

“Echte verandering moet vanuit het Witte Huis en het Congres komen”, zei Jones tijdens een persconferentie, waar ook andere medaillewinnaars als Gretchen Bleiler, Kit Deslauriers en Ingrid Backstrom aanwezig waren. Maar de atleten hopen met hun actie ook jongere sporters te bereiken. Die kunnen als consument een belangrijk signaal geven bij de aankoop van nieuw materiaal, en sportmerken onder druk zetten om hun productie klimaatvriendelijker te maken.

Een van de producenten die daar al oren naar heeft is The North Face, dat samenwerkt met POW om leerlingen te sensibiliseren.

Sneeuwval

De verminderde sneeuwval heeft de voorbije jaren weinig aandacht gehad in de Amerikaanse media. Uit een studie in opdracht van POW en de National Resources Defense Council (NRDC) blijkt nochtans dat de invloed daarvan op het wintertoerisme groot is.

In de winter van 2011-2012 openden de helft van de skiresorts in de VS later dan voorzien of werden ze vroeger gesloten.

“Voor wie in zijn levensonderhoud afhankelijk is van een goed winterseizoen, kan de onvoorspelbaarheid en het gebrek aan sneeuw leiden tot een ernstig verlies aan inkomsten – een duidelijke economische indicator van wat de klimaatverandering nog in petto heeft”, stelt het rapport, dat er op wijst dat meer dan 200.000 banen afhankelijk zijn van het wintertoerisme.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3098   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift