Zonnecellen groener dan gedacht

Zonnecellen zijn blijkbaar echt milieuvriendelijk. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de uitstoot van broeikasgassen tijdens de productie van de zonnepanelen in het niet valt bij de milieuwinst die ze opleveren.
Er was kritiek gegroeid op zonnepanelen als leverancier van duurzame energie omdat er bij vroegere schattingen van hun effect geen rekening gehouden werd met de milieubelasting tijdens het productieproces. Bij het winnen van de grondstoffen wordt het milieu vervuild en de productie van de panelen gaat met de uitstoot van CO2 gepaard.
Maar van die twijfels maken Vasilis M. Fthenakis en zijn collega’s van het Amerikaanse Brookhaven National Laboratory nu brandhout. In een studie die binnenkort verschijnt in het tijdschrift Environmental Science and Technology stellen ze onomwonden dat fotovoltaïsche cellen wel degelijk een erg milieuvriendelijk alternatief zijn voor doorsnee stroom van het net.
De wetenschappers onderzochten de vier meest gebruikte types van zonnepanelen en keken daarbij naar de uitstoot van broeikasgassen en eventuele vervuiling tijdens de totale levenscyclus van het product. Ze komen tot de conclusie dat, als alle factoren in acht genomen worden, de zonnepanelen nog altijd een erg milieuvriendelijk alternatief zijn. Wie de stroom van een doorsnee Europees of Amerikaans elektriciteitsnet vervangt door eigen zonnecellen, realiseert een vermindering van bijna 90 procent in de uitstoot van broeikasgassen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.