Zorg aan vrouwen tijdens humanitaire crisis moet beter

Bij humanitaire rampen richt de hulp zich in eerste instantie op voedsel en onderdak. Maar als een conflict langer duurt, ontbreekt het vaak aan prenatale zorg voor zwangere vrouwen en noodanticonceptie voor slachtoffers van verkrachting.

Om hier iets aan te doen, hebben het VN-Bevolkingsfonds (Unfpa) en de Vluchtelingencommissie voor Vrouwen (WRC) een handboek gelanceerd voor seksuele zorg tijdens humanitaire crises.

Het handboek richt zich zowel op gezondheidswerkers zoals artsen en verpleegsters, als op beleidsmakers en donoren. Het geeft informatie over zorg aan zwangere vrouwen en baby’s en over seksueel geweld en seksueel overdraagbare ziekten.

“Als de maatschappij ontwricht is, neemt seksueel geweld toe. Vrouwen krijgen dan te maken met ongewenste zwangerschappen en hiv-infecties”, zegt Sandra Krause van de WRC. “Het is belangrijk om deze vrouwen toegang te geven tot noodanticonceptie en hiv-remmers.”

Natuurrampen

Geweld tegen vrouwen neemt niet alleen toe tijdens gewapende conflicten, maar ook na natuurrampen zoals overstromingen en aardbevingen. “De desastreuze aardbeving op Haïti in januari 2010, die meer dan drie miljoen mensen trof, zorgde voor erkenning van de problematiek”, zegt Krause.

In het nieuwe handboek staat wat er in de eerste dagen en weken na een ramp moet gebeuren, maar ook hoe alomvattende seksuele gezondheidszorg op langere termijn opgezet kan worden. “Dat is belangrijk omdat veel vrouwen en meisjes niet zwanger willen worden tijdens een noodsituatie zoals die bestond na de tsunami in 2004 in Zuidoost-Azië. Er bestaat altijd behoefte aan anticonceptie.”

Goede zorg op dit gebied is belangrijk, aangezien 15 procent van de zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap te maken krijgt met onverwachte complicaties. “Als er dan geen goede zorg is, kan dat betekenen dat de vrouw overlijdt.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.