Zuma op kop in Zuid-Afrika

Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van presidentskandidaat Jacob Zuma stevent af op de verkiezingszege in Zuid-Afrika. Enkel in de provincie Westkaap ligt de Democratische Alliantie (DA) van Helen Zilla voorlopig op kop. COPE, het Congress of the People dat zich afsplitste van het ANC, blijft steken op zo’n 8% van de stemmen.
  • Diederik De Mezel Meer dan 23 miljoen mensen hebben zich geregistreerd om hun stem uit te brengen. Diederik De Mezel
De definitieve verkiezingsresultaten zullen wellicht zaterdag bekend zijn. Dan wordt ook duidelijk of het ANC twee derde van de stemmen kan binnenrijven, en bijgevolg de grondwet kan wijzigen. Jacob Zuma heeft op de kiesdag al tijdens een persconferentie laten verstaan de grondwet niet te zullen veranderen, ook al zou zijn partij 66% van de stemmen halen.
De verkiezingen waren alleszins een succes en wekten ook de interesse van de jongeren. Meer dan 23 miljoen mensen hebben zich geregistreerd om hun stem uit te brengen. Daardoor bleven stembureaus langer open en stonden lange rijen om iedereen de kans te geven te stemmen, schrijft Diederik De Mezel vanuit Zuid-Afrika op ons wereldblog. Ook in het buitenland, zoals in de Zuid-Afrikaanse ambassade in Brussel, kon gestemd worden door expats.

Pro en contra


MO*journalist Stefaan Anrys, die Zuid-Afrika doorkruist, sprak op verkiezingsdag met voor- en tegenstanders van Zuma in Walmer Township, een armere wijk in Port Elizabeth. ‘Zuma is de enige die de arbeidersklasse kan helpen, want hij is zelf iemand van de arbeidersklasse’, zegt een aanhanger van ANC-kopstuk Jacob Zuma. En wat met het corruptieproces dat afgeblazen werd? ‘Ik denk dat het propaganda was, het was niet echt.’
Maar niet iedereen is het daarmee eens: ‘Ik hou niet van Zuma. Indien Zuma niet de presidentskandidaat was, had ik op het ANC gestemd.’ Een inwoonster van Port Elizabeth zegt: ‘Het is een beetje beangstigend als een presidentskandidaat beschuldigd wordt van al die zaken. Ik denk niet dat het goed is voor het land.’
In Westkaap valt de Democratische Alliantie van Helen Zilla erg in de smaak: ‘Ze is proactief in de armere gemeenschappen in Kaapstad. Ze is persoonlijk betrokken en neemt deel aan verkiezingsmeetings’, zegt Natalie Buttress. ‘Het ANC verdient mijn stem niet. Ik stem voor Freedom Front Plus, maar zeker niet voor het ANC’, zegt een inwoonster van Westkaap.

Voetbal


Stefaan Anrys zocht ook al de grasmat op Kaapstad, waar hij The Heart Squad aantrof: een voetbalploeg die jongeren uit ondermeer de townships een gratis en professionele voetbaltraining aanbiedt. Op de luchthaven van Kaapstad sprak hij met een verkoper van Amakipkip, een hip Zuid-Afrikaans kledingmerk.
Momenteel is Stefaan Anrys op weg van Port Elizabeth naar Transkei. Zijn reisroute kan je volgen op Twitter en zijn videoverslag vind je op onze pagina over de verkiezingen in Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika vandaag


Sinds 1994, het einde van de apartheid en de eerste democratische verkiezingen, is Zuid-Afrika spectaculair veranderd. Stefaan Anrys belde daarom met een hele reeks experts om antwoord te krijgen op een tiental vragen. Hun antwoorden kan je ook beluisteren via onze podcast, die je via rss kan raadplegen of door je erop te abonneren in iTunes. Hieronder vind je de vragen die Stefaan aan de wijzen stelde.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.