Dossier Bevolking als internationaal mijnenveld

Zeven miljard aardbewoners en de teller loopt snel in de richting van tien miljard of meer. Voor sommige experts is die bevolkingstoename de voornaamste oorzaak van onderontwikkeling en klimaatverandering.
 
Anderen relativeren het belang van de miljardencijfers en geloven dat de aarde die bevolking wel aankan, op voorwaarde dat de mensen leren leven binnen de grenzen van wat de planeet biedt. Opvallend is het gebrek aan discussie over bevolking op wereldschaal. Dat heeft te maken met de enorme politieke gevoeligheid van thema’s als geboortebeperking en reporductieve rechten van vrouwen. Jarenlang heeft een coalitie van conservatieve katholieke en islamitische regeringen het gesprek geremd. Komt daar nu verandering in?
 
Op 22 september buigt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zich over het thema, twintig jaar na de geruchtmakende VN-Top in Caïro. En op 5 oktober start in het Vaticaan de speciale synode over het gezin. Daar zal moeten blijken of de nieuwe wind onder paus Franciscus ook tot een nieuwe benadering van seksuele en reproductieve moraal leidt.