Dossier Syrische familie zkt. visum

MO*journaliste Tine Danckaers is op dit moment in Turkije, waar ze de ondraaglijke realiteit van de Syrische vluchtelingenfamilies en de grenzen aan de Turkse gastvrijheid onderzoekt.

do 13/08
De grensovergang Reyhanli, een Turks grensstadje ter hoogte van de Syrische brandhaarden Idlib en Aleppo, is voorlopig gesloten. Grote aantallen vluchtelingen komen hier momenteel niet binnen. Maar dit is Klein Syrië, een plaats waar de oorlog aan de andere kant van de grens, in vele hoeken aanwezig is.
zo 02/08
© Tine Danckaers
Syrische dokters in Turkije waarschuwen de internationale gemeenschap. Niet alleen Syrië maar ook de buurlanden hebben financiële steun nodig. Als de wereld wil vermijden dat een hele generatie verloren gaat, als Europa wil vermijden dat Syriërs massaal blijven instromen, is hulp nodig. Win-win heet dat.
di 30/06
© Pieter Stockmans
Cijfers zeggen meer dan duizend beelden, zeker om te weten waar de echte beleidsprioriteiten liggen. Uit deze cijfers blijkt dat westerse beleidskeuzes de draagwijdte van de Syrische crisis onderschatten of verkeerd aanpakken.
di 30/06
© Willemjan Vandenplas
Unicef kan driekwart van de onderwijsnoden van Syrische vluchtelingen niet invullen. Hoe moet het verder? In het Turkse Gaziantep sprak Pieter Stockmans met spelers uit de Syrische onderwijswereld.
ma 29/06
© Willemjan Vandenplas
Een slecht georganiseerd onderwijssysteem voor honderdduizenden Syrische kinderen in Turkije duwt gezinnen in de handen van mensensmokkelaars, op zoek naar onderwijs in Europa. En doet een verloren generatie ontstaan die de oorlog kan vervoegen als kansen op een normaal leven afgeblokt blijven. Eind juni trok Unicef aan de alarmbel. Pieter Stockmans volgde vijf Syrische kinderen en jongeren in Turkije.
zo 21/06
Tine Danckaers
Woensdagavond 29 juli is het, als alles goed gaat, zover. Dan komen de Syrische families Al Allouch en Asfoor uit Turkije aan in Zaventem. De families vroegen in juni, met de hulp van een groep Brusselaars die zich willen ontfermen over de families, een humanitair visum aan. Dat visum is ondertussen toegekend door België.
wo 17/06
© Tine Danckaers
Wat doe je als je kind zeer dringend gespecialiseerde verzorging nodig heeft, je land in brand staat, je woonplaats een no-go-zone is geworden? Tine Danckaers luisterde in Turkije naar de verhalen van jonge Syrische oorlogsvluchtelingen met ernstige medische problemen. Waarom worden die niet opgelost?
di 16/06
© Maëlle Grand Bossi
Ruïnes, puin en stof: dat is alles wat overblijft van Kobani. Toch keerden in de maanden die volgden op 25 januari 2015 – de datum waarop de Syrisch-Koerdische stad bevrijd werd – al heel wat inwoners terug naar Kobani. Onder hen een tienjarig meisje en haar ouders. Ze heet Wardé (bloem in het Arabisch) en draagt evenveel moed als diegenen de inwoners van Kobani “de bloemen van Koerdistan” noemen.