Dossier Terug naar Kaboel

België geeft vandaag bescherming aan vier van de vijf Afghanen die in ons land asiel aanvragen.

Dat betekent een mogelijk gedwongen uitwijzing van de vijfde Afghaan.

Tine Danckaers reisde recent naar Kaboel. Ze zocht er Afghanen op die werden uitgewezen uit België, en families met kinderen die door Noorwegen aan de deur werden gezet.

Een dossier over terugkeer als onderdeel van het migratiebeleid, de rekbare invulling van veiligheid, heimwee en verlamming en de Noorse schop.

Dit dossier kwam tot stand dankzij de steun van het Fonds Pascal Decroos

di 10/10
© Tine Danckaers
Afghaanse jongens die Noorwegen repatrieerde naar Kaboel, werden door Iraanse troepen ingelijfd, tweette de Afghaanse blogger Abdul Ghafoor. Niet verwonderlijk, zegt hij tegen MO*. Want ondanks een akkoord tussen Europa en Afghanistan over de terugname van Afghanen uit Europa, staan de terugkeerders nog steeds volledig in de kou.
wo 26/11
(c) Brecht Goris
In oktober reisde ik naar Kaboel, onze Afghaanse jongens, uitgewezen Afghaanse asielzoekers, achterna. Ik kwam terug met veel vragen en botste op de zelfverklaarde duidelijkheid van de nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie.
za 22/11
(c) Tine Danckaers
De Afghaanse analist en econoom Haroun Mir is een optimist, zegt hij, wanneer ik hem in Kaboel opbel. Dat heeft te maken met ‘het momentum’: de nieuwe president Ghani zit op zijn stoel, de eenheidsregering is gevormd, de post-electorale rust doet het land opnieuw ademen. Natuurlijk is er een ‘maar’: de berg uitdagingen voor Afghanistan is hoog en een momentum kan van korte duur zijn. Haroun Mir gelooft in zijn toekomst (c) Tine Danckaers  
vr 21/11
© Tine Danckaers
Noorwegen zet sterk in op zijn terugkeerbeleid, met Afghanistan als topbestemming. Voor de Noren zelf is het een politiek signaal van ‘krachtdadig migratiebeheer’, voor de Afghanen is het een luide waarschuwing dat een Noors emigratieverhaal een bij voorbaat mislukt project is. Tine Danckaers sprak met Afghaanse families die door de Noorse politie uit hun bed gelicht werden om de volgende dag al in Kaboel te landen.  
do 20/11
(c) Amourie Vanden Eynde
In maart 2013 werd Zaki Ahmadi, ondanks een vlekkeloos Vlaams integratieparcours van zeven jaar, gedwongen naar Afghanistan gerepatrieerd. Tine Danckaers zocht hem op in Kaboel en tekende zijn ervaring op: een relaas van weggegooide tijd. Dit verhaal komt op een tijdstip dat de nieuwe staatssecretaris van Asiel en Migratie laat weten dat terugkeer, ook gedwongen, het speerpunt van zijn beleid wordt.
wo 19/11
UN Photo (CC BY-NC-ND 2.0)
Veiligheid is een relatief en rekbaar begrip, zeker in Afghanistan. België geeft bijgevolg de meeste Afghaanse asielzoekers bescherming. Toch stuurde ons land ook, zij het druppelsgewijs, jongeren terug naar Kaboel, want een ‘veilige regio’. Maar hoe veilig is terugkeer naar de Afghaanse hoofdstad? Tine Danckaers nam polshoogte in Kaboel en sprak met Afghaanse ministers en parlementsleden, internationale ngo’s en expats.