Zelfs het koude Siberië warmt fors op

Als het Siberisch koud wordt, dan halen we best het thermisch ondergoed uit de kast. Maar hoe lang beantwoordt die uitdrukking nog aan de werkelijkheid? Delen van Siberië warmen sneller op dan welk ander gebied ter wereld ook. De recente overstromingen zijn een teken aan de wand, zeggen wetenschappers.

  • CC Maarten Takens Zelfs het koude Siberië warmt fors op. CC Maarten Takens

Vorige maand en begin deze maand werden meer dan 50.000 inwoners in het zuiden van Siberië getroffen door overstromingen. Ze kwamen nauwelijks een half jaar na de zwaarste overstromingen die Siberië heeft gekend.

Overstromingen door smeltende sneeuw zijn niet ongewoon in Siberië. Maar de recente overstromingen werden veroorzaakt door overvloedige regen. Wetenschappers verwachten dat dit door de klimaatverandering vaker zal voorkomen in de regio.

“Weermodellen voor de komende twintig jaar voorspelen een stijging van 10 procent in neerslagvolumes. We kunnen dus nog meer overstromingen verwachten”, zegt Vladimir Galakhov, hoogleraar geografie aan de Altai-universiteit in Siberië.

Veel snellere opwarming

Siberië is een van de koudste plekken op aarde. Studies laten zien dat delen van Siberië veel sneller opwarmen dan welke andere regio ter wereld ook. Russische meteorologen hebben daar opnieuw op gewezen naar aanleiding van de recente overstromingen.

De snelle temperatuurstijgingen hebben een aanzienlijke impact op Siberië, zei de prominente meteoroloog Valentin Meleshko vorige maand nog in de Russische media. “Alle prognoses in de complexe modellen laten zien dat Siberië meer neerslag zal te verwerken krijgen, vooral in de winter, wanneer er een grotere accumulatie van sneeuw is.

“Wanneer die sneeuw smelt in de lente, zal er meer water in de rivieren terechtkomen, met overstromingen als gevolg die in Siberië erger zullen zijn dan vroeger.”

Smeltende permafrost

Siberië is zo uitgestrekt dat de klimaatverandering er op verschillende manieren toeslaat, zegt Alexei Kokorin, hoofd van de klimaatcampagne van het Wereldnatuurfonds (WWF) in Rusland. Het oosten en zuidoosten zal vooral met zware regen te maken krijgen. Voor het zuidelijke deel in de buurt van Mongolië dreigt droogte, een gevaar voor de uitstrekte graasweiden daar. In het noorden zal de smeltende permafrost de bestaande infrastructuur kapotmaken.

“Siberië zal misschien niet het zwaarst getroffen gebied ter wereld zijn maar sommige delen zullen zwaar te lijden hebben onder de klimaatverandering”, zegt Kokorin.

Door het smelten van de permafrost komen ook grotere hoeveelheid methaan vrij, een broeikasgas dat de klimaatverandering nog dreigt te verergeren.

Rusland is na de VS, India en China de grootste producent van broeikasgassen. Zijn economie steunt zwaar op fossiele brandstoffen. Een echt klimaatbeleid heeft het land niet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.