Leidt klimaatverandering tot oorlogen?

De Duitse socioloog Harald Welzer verkondigt geen vrolijke boodschap. De wereld heeft volgens hem nog steeds niet begrepen hoe ernstig en ingrijpend de gevolgen van klimaatverandering voor ons zijn.

De Duitse socioloog Harald Welzer verkondigt geen vrolijke boodschap. De wereld heeft volgens hem nog steeds niet begrepen hoe ernstig en ingrijpend de gevolgen van klimaatverandering voor ons zijn. De conflicten van de 21ste eeuw gaan niet meer over ideologieën of politieke systemen, maar voor alles over de toegang tot natuurlijke hulpbronnen als water, olie, gas en vruchtbaar land.

In zijn boek ‘De klimaatoorlogen’ schetst Harald Welzer de verontrustende gevolgen van ecologische veranderingen voor het samenleven van mensen, de balans van de macht en de verdeling van welvaart in de wereld. De strijd om drinkwater, etnische zuiveringen, burgeroorlogen in de armste landen en massale vluchtelingenstromen bepalen ons beeld van de toekomst.

De Brit Jamie Shea, voormalig woordvoerder van de Navo en vandaag directeur Beleidsplanning van het kabinet van de secretaris-generaal van de Navo, zal op deze lezing reageren. Hij is onder meer gespecialiseerd in grote veiligheidsvraagstukken zoals de klimaatverandering, energiezekerheid en cyberaanvallen.

Download hier deze MO*paper.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift