Chinese bejaarden mogen niet meer daten in IKEA

De IKEA-vestiging in Shanghai is er helemaal klaar mee: de Chinese bejaarden die onder het genot van gratis koffie het restaurant op stelten zetten. 

  • CC BY 2.0 FEI KUANG Chinese bejaarden zijn niet meer welkom in het IKEA-restaurant CC BY 2.0 FEI KUANG

Met een IKEA Family Card kun je in het restaurant van de meubelgigant gratis koffie halen. Zo’n kaartje kun je ook nog eens gratis laten maken. En dus is het voor veel oudere Chinezen een geliefde plek. Wat ze er doen? Nou, op dates gaan bijvoorbeeld.

Blind date

Maar IKEA is het zat. De ouderen zitten vaak de hele dag in het restaurant, waardoor er geen plek meer is voor andere klanten om te eten of drinken. Ook mengen ze zich vaak in andermans gesprekken en breken er wel eens opstootjes uit. Er werden zelfs hele blind date evenementen georganiseerd, zonder dat daar goedkeuring voor was gegeven. Het management baalt van de gemiste inkomsten en de slechter geworden sfeer.

De bejaarden zijn niet blij met het besluit van de IKEA om hen niet meer toe te laten in het restaurant zonder dat ze iets kopen. Ze weten niet waar ze anders heen moeten. Op plekken zoals de McDonald’s of KFC voelen ze zich niet thuis.

Huwelijksaanzoek

Waarom gaat men dan niet naar een Chinees theehuis? Een gedachte die bij mij ook is opgekomen. Daar is een verklaring voor. Sinds China zich meer heeft opengesteld voor Westerse invloeden, is de populariteit daarvan niet te stoppen. Hordes jongeren spreken af in de eerder genoemde fastfoodketens. Om te daten, om met wat vrienden een beetje te “hangen” of zelfs voor een huwelijksaanzoek.

De Westerse ketens staan in China voor rijkdom en elite. Wie naar de McDonald’s kan gaan, heeft het goed voor elkaar. Daarnaast is alles wat Amerikaans klinkt ook gewoon simpelweg hip. Zou voor ons een huwelijksaanzoek in de Quick toch niet veel romantische gevoelens oproepen, in China is dit het ultieme liefdesoffer.

Het IKEA-restaurant was perfect

En zelfs de ouderen zijn gevoelig voor deze trends. Het IKEA-restaurant was daarom perfect. Gratis koffie (de ouderen hebben het vaak niet zo breed) én de rest van de bezoekers laten denken dat je er ook daadwerkelijk iets te zoeken hebt, omdat je het kunt betalen.

Waar de ouderen nu naartoe moeten, blijft een raadsel. Maar persoonlijk vind ik het best fijn dat ik bij mijn volgende bezoek aan de Zweedse keten die oh zo beroemde gehaktballetjes niet meer staand op hoef te eten. 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur

  • Auteur in Maleisië

    Lena is freelance auteur en woont sinds maart 2014 in Azië. Momenteel verblijft zij in Shanghai, China.