Israëlisch leger vermoordt jonge Palestijn in zuidelijk Gaza

Op dinsdagavond 28 december, kort na het vallen van de duisternis, werd de 19-jarige Palestijn, Hassan Mohammed Qedeh, vermoordt door het Israëlisch leger in het dorp Khoza’a, ten oosten van de zuidelijke stad Khan Younis.

Israëlisch leger claimt een verzetsstrijder uitgeschakeld te hebben, een bericht dat vervolgens door diverse media geëchood werd. Getuigen uit de buurt en familieleden spreken dit echter tegen: Hassan is gestorven als ongewapend burger.

Voor zonsondergang trok Hassan naar een stuk land dat aan zijn familie toebehoort, maar aan de grens met Israël gelegen is. Twee dagen ervoor, op 26 december, werden er twee leden van Hassan’s familie vermoordt vanuit een Apache: Issa Abu Rok en Muhammad An-Najjar, beide lid van de gewapende verzetsgroep al-Naser Salah ad-Din. Volgens zijn broer, Ahmed Qedeh, wou Hassan het gebied uitpluizen waar zijn familieleden omgekomen waren. Beide mannen waren reeds begraven, maar de lijken waren dusdanig veminkt dat ze onherkenbaar waren; de explosie reet hun lichamen uiteen.

Een sluipschutter schoot Hassan eerst in het been vanuit een militaire jeep, die langs de grens opgesteld was. “Hassan poogde zichzelf te verzorgen, terwijl het Israëlisch leger hem twee uur lang liet bloeden en zijn vrienden en zelfs nooddiensten verhinderden te naderen. Vervolgens schoten ze munitie vanuit een tank, dat hem onthoofde”, legt zijn broer Ahmed uit. “Het gebied waar ze mijn broer vermoorden is vlak, zonder enig obstakel dat hun zicht zou kunnen verhinderen. De soldaten moeten duidelijk gezien hebben dat Hassan een burger was, zonder wapens, en toch schoten ze hem neer.”      

Volgens Ahmed poogden vijf vrienden van Hassan hem diverse keren te hulp te snellen, maar werden ze iedere keer zwaar onder vuur genomen, waardoor ze niet anders konden dan afstand houden. Uiteindelijk werd een gasbom op hen afgevuurd die hun het bewustzijn deed verliezen.

Volgens de statistieken van de Verenigde Naties zijn er dit jaar 59 Palestijnen vermoord in Gaza door het Israëlisch leger, waarvan 24 burgers. Het aantal gewonden ligt echter tien keer hoger en klokt af op 220. De laatste weken staat de teller echter geen dag stil.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift