De spanning stijgt...

En helaas niet op het electriciteitsnet, want vandaag gaven ze alweer maar 20 minuten stroom. Zondag zijn het lokale verkiezingen en de koorts stijgt merkbaar hier in de hoofdstad. De berichten van kidnappingen en brutale moorden stromen binnen.
Mijn pas verworven vrijheid om ‘s morgens alleen te voet naar het werk te gaan, werd na amper een week weer ingetrokken. Ietsje verderop in onze straat zijn er lange trappen, deze staan -hoorden we vorige week- bij de politie te boek als één van de gevaarlijkste plaatsen van Port-au-Prince zijn, met de meeste verkrachtingen, diefstallen,… Kan je geloven dat nét die plek de enige plaats was waar ik vrij rond kon lopen onderweg naar de Kiro van Saint Gerard en dat ik daar sinds kort niet meer zo gemakkelijk warm voor loop?
Als zelfs Always je geen ‘veilig gevoel’ meer kan bezorgen…
Als ik ‘s avonds over de donkere, onrustige stad kijk, zie ik als een doorn in mijn oog de gigantische verlichtingsinstallatie van het voetbalstadion branden. Uit de straten stijgen op verschillende plaatsen de rookpluimen van brandende autobanden op. Ondertussen zing ik hier op het terras “De wereld is om zeep” van Urbanus. Ik probeer de paters hier verder ook te troosten uitspraken als “the only way is up”. “Ja, ja, meisje, dat denken wij al 30 jaar, maar het gaat altijd maar bergaf.” De emmers beginnen hier in huis vol te geraken. Ik hoop zelf ook vurig dat na de verkiezingen ons veiligheidsgevoel terug zal stijgen.
Kan je een condoom ook uitspoelen, juffrouw?
Het is maar één van de vele vragen die ik vandaag hoorde stellen, waardoor ik weet hoe belangrijk het werk van CPFO is. Aan de vooravond van de Werelddag tegen AIDS ging ik samen met ons steunpunt Gerrit op bezoek bij een andere Broederlijk Delen-partner, CPFO of het Centrum voor de Promotie van Arbeidersvrouwen. We troffen ze in volle actie aan op een groot industrieterrein.
Op twee strategische plaatsen, bij de ingang en aan de gezellige eetmarkt, had dit centrum infostanden opgezet. Er was enorm veel interesse. De abeid(st)ers konden er immers gratis héél wat degelijk informatie over AIDS in het Kreools vinden. De brochures, krantjes en boekjes, vol met duidelijke tekeningen en taboeloze foto’s, gingen als zoete broodjes over de toonbank.
Taboeloos over seks praten aan de fabriekspoort
Het viel mij op hoe gemoedelijk en open de sfeer aan deze standjes was. Terwijl er telkens een nieuwe lading abeid(st)ers toestroomde tijdens hun pauze, onthaalden de animatrices van CPFO hen telkens met korte, maar krachtige infopraatjes. Velen werden ook gelokt door de gratis condooms die er uitgedeeld werden.
De mensen schrokken niet terug om heel wat vragen te stellen: En als ik nu twee condooms over elkaar doe, is dat dan veiliger? Hoe breng je zo’n vrouwencondoom in? Kunnen mannen ook verkracht worden? Is onthouding wel een realistisch antwoord op het AIDS-vraagstuk? Ze kregen van de duidelijk zéér goed opgeleide animatrices telkens een helder en volledig correct antwoord zonder doekjes errond. Het was echt een feest om te zien hoe krachtig hier de AIDS-preventie aan de fabriekspoort werkt en hopelijk verder werkt… tussen de lakens!

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Lies werkt in Haïti via Broederlijk Delen bij hun partnerorganisatie RNDDH, het Nationaal Netwerk voor de Verdediging van de Mensenrechten.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.