Generale repetitie

Afgelopen vrijdag hielden we in Mukoma, op een 30 km van Lubumbashi, een generale repetitie voor Velovsviol

Vrijdagavond hebben we in Mukoma, een dorp in de brousse op een 30 km van Lubumbashi, een soort generale repetitie gehouden. Na heel wat demarches om fatsoenlijke mountainbikes te versieren (merci Nissim en Philip), zijn we rond 16u op de fiets gesprongen om rond 17u45 in Mukoma toe te komen, waar ons een warm welkom wachtte. Ik zelf ben wel drie keer op de mond gekust door een overenthousiaste ‘papa’ die er maar niet aan uit kon dat er plots een ploegje fietsers in reflecterende outfit (merci Fietswerkgroep VUB!) op zijn erf stond. Minstens 2 keer teveel dus :-)
Na een vergadering met de voorzitters/sters van de lokale verenigingen, hebben we rond 19u eindelijk de film kunnen starten. Er was wat minder volk dan verwacht, het wat late uur en de koude temperaturen speelden duidelijk parten. Maar de 50 aanwezigen hebben de film toch aandachtig gevolgd.
Tijdens het debat achteraf, zijn de uitstekende animatoren Jolie en Maguy (die er in september ook bij zullen zijn) erin geslaagd om de mensen aan de praat te krijgen. Zelfs de vrouwen hebben de moed gevonden om zich uit te spreken over het onderwerp, wat niet evident is. Op deze manier heeft de gemeenschap toch al een eerste keer de stilte doorbroken rond dit taboe-onderwerp. 

De volgende ochtend hebben we nog een debriefing gehouden met enkele mamans, die de wens uitdrukten om nog eens terug te komen voor zij die de film gemist hebben. Zullen we proberen in oktober, als we terug zijn van het binnenland.

Met veel dank aan onze gastheer en -vrouw, de joviale en dynamische Pierre en zijn vrouw Agnes, die we geëerd hebben met een fietshesje van het Brussels Gewest!

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur