De dag dat Nesar zijn contract zou krijgen

Hij vraagt me hoelang nog. ‘Ik weet het niet’, zeg ik. ‘Enkele weken. Maar niet veel langer. Denk ik.’

© Rino Feys

Bij de slotevaluatie van stagiair Nesar, bleken alle partijen tevreden. De eerste werkdag van de dag nadien zou zijn allereerste contract van start gaan bij de Kringwinkel. Dat was dus op de dag dat we voor enkele weken zouden sluiten.

Rino Feys werkt in de kringloopwinkel waar hij dagelijks vaststelt dat inlanders en nieuwkomers perfect kunnen samenwerken waarbij er niet zelden mooie vriendschappen ontstaan. En dat het waar is. Dat de wereld klein is.Bij de slotevaluatie van Nesar, die net zijn stage succesvol afrondde, bleken alle partijen tevreden. Hij zou een contract krijgen en aan de slag gaan bij de Kringwinkel. Maar dat was buiten corona gerekend.

Nesar heeft zijn stage net succesvol afgerond als het bericht komt dat de kringwinkels omwille van de virusdreiging uit voorzorg voor onbepaalde tijd sluiten.

Hij kon drie jaar geleden, dankzij een lening die zijn familie afsloot, vluchten voor de wreedheden van de Taliban en is nu twintig. Hij is goedlachs, heeft een vrolijke natuur en straalt gewoon van blijdschap dat hij mag werken. In zijn eentje thuiszitten en afwachten is niets voor hem. Hij popelt ook om een volwaardig loon te krijgen zodat hij eindelijk eens wat geld naar huis terug kan sturen.

De ochtend dat hij kwam solliciteren, zat hij hier nog enigszins bedeesd aan tafel. Maar elke dag zie je hem zelfzekerder worden, het is een last die van zijn schouders valt, hij bloeit helemaal open. Een keer moest ik hem erop wijzen dat je niet zomaar begint te zingen in een winkelruimte, tussen de klanten. Hij schrok en staarde me verwonderd aan.

Het is zijn eerste werkervaring.

De eerste dagen draaide hij mee in de receptie, waar de goederen in ontvangst worden genomen. Daarna leerde hij hoe het kassasysteem functioneert. Tussendoor hielp hij in de meubelafdeling en met het laden en lossen van de vrachtwagen.

Na een week peil ik op een avond, net voor sluitingstijd, naar wat ik allang weet. ‘En Nesar, hoe bevalt het werk?’
‘Ja, dit is een goeie plaats, ik wil graag blijven! Wat denk jij?’
‘Mischien maak je wel een kans op een contract hier.’

Hij lacht. Zijn voelsprieten werken perfect, je lokt hem niet zomaar in de val. Hij weet wanneer je hem probeert te plagen. ‘Ik werk hier graag, er is veel variatie en het zijn goeie collega’s.’

Hij heeft een talenknobbel, hij spreekt Dari, Parsi, een beetje Arabisch en Engels, en zijn Nederlands is al meer dan behoorlijk.

Bij de slotevaluatie van zijn stage bleken de twee partijen tevreden; de kringloopwinkel over Nesar, en Nesar over de kringloopwinkel. Zodat er afgesproken werd dat het contract de eerste werkdag van de week nadien van start ging.

Dat was dus op de dag dat ik de medewerkers op de hoogte bracht dat we enkele weken zouden dichtgaan.

‘Ik moet naar buiten Rino, vrienden zien, is moeilijk! Hoelang nog wachten om te werken?’

‘Zal ik mijn contract dan toch niet krijgen nu?’ Ik las de ontgoocheling in zijn ogen.

‘Sorry Nesar, ik kreeg een mailtje van je begeleider bij het OCMW waarin hij me liet weten dat de overeenkomst wordt uitgesteld. Maar als je je contract vandaag niet krijgt, dan gaat het gewoon van start de dag dat we opnieuw beginnen werken. Dat zal over enkele weken zijn, wanneer we weer opengaan.’

Hij knikte, begreep het, en verbeet zijn teleurstelling.

Tijdens hun stage ontvangen leerwerknemers hun leefloon plus een euro per gewerkt uur. Wanneer de stage na een maand succesvol wordt afgerond, mogen ze een contract tekenen waardoor ze hier, naargelang hun leeftijd, een jaar, anderhalf of twee jaar kunnen werken en krijgen vanaf dat moment een maandloon. Ondertussen worden de opgebouwde vaardigheden geregeld geëvalueerd. Op het einde van het traject stellen we samen een C.V. op en kijken mee uit naar geschikte jobaanbiedingen op de reguliere arbeidsmarkt.

Maar Nesar moet nu nog even wachten voor zijn traject van start kan gaan.

© Rino Feys

 

Hij reageert niet op de berichten in ons WhatsApp groepje van kringloopmedewerkers dus bel ik hem op.

‘Hoe gaat het met je Nesar?’ Hij lacht. ‘Goed Rino, dank je. Morgen werken?’

‘Nee, nog niet, nog enkele weken wachten. Wat doe je thuis? Kun je je een beetje bezig houden?’

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
‘Een klein beetje. Met slapen en Facebook. En studeren’. Hij lacht nogmaals.

‘Nu ook corona in Afghanistan. Is nieuw daar, maar nu al meer dan tweehonderd mensen dood. Is gevaarlijke ziekte.’

Hij lacht overdreven luid, op het randje van krankzinnigheid. Ik snap het, hij is radeloos.

‘Ik moet naar buiten Rino, vrienden zien, is moeilijk! Hoelang nog wachten om te werken?’ ‘Ik weet het niet’, zeg ik. ‘Enkele weken. Maar niet veel langer. Denk ik.’

‘Jaaaa’, zegt hij en zucht dan, kort.

Het is een zucht vol ongeduld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Kringloopmedewerker, schrijver en blogger

    Rino Feys werkt in de kringloopwinkel waar hij dagelijks vaststelt dat inlanders en nieuwkomers perfect kunnen samenwerken waarbij er niet zelden mooie vriendschappen ontstaan. En dat het waar is.