App helpt duurzame logo's navigeren

De Nederlandse consumentenorganisatie Milieu Centraal heeft een gratis app uitgebracht_ de KeurmerkenWijzer. Ze helpt klanten om duurzame keuzes te maken tijdens het winkelen. Met een overzicht van meer dan honderd labels en logo’s weet de consument meteen in hoeverre het bewuste keurmerk rekening houdt met milieu, dierenwelzijn, eerlijke handel of andere criteria. Bovendien toont de app of het label ernstig wordt gecontroleerd.

Milieu Centraal helpt consumenten met betrouwbare en bovenal praktische informatie over duurzame consumptie. Uit eigen onderzoek is gebleken dat mensen verdwalen in het woud van logo’s, labels en certificaten op verpakkingen. De Nederlandse organisatie komt met de KeurmerkenWijzer tegemoet aan de vraag van consumenten om die informatie meteen op de winkelvloer tot hun beschikking te hebben.

Voor consumenten is het onduidelijk waar al die logo’s en keurmerken vandaan komen. Volgens Milieu Centraal is dit grotendeels te wijten aan logo’s die fabrikanten zelf in het leven hebben geroepen. Omdat een officieel erkend keurmerk geld kost of niet in het productieproces past, maken bedrijven dikwijls gebruik van pseudokeurmerken. Het is daarbij vaak niet duidelijk aan welke eisen het logo is onderworpen. Van een onafhankelijke controle is evenmin sprake. De KeurmerkenWijzer brengt hier soelaas.

De merken zijn gerangschikt in categorieën zoals voeding, kleding, cosmetica, apparaten, klussen en verbouwen en verpakkingen. Ze zijn ook te raadplegen volgens alfabet of trefwoord. Eén enkel keurmerk voor duurzaamheid is volgens Milieu Centraal niet haalbaar. Twee derde van de duurzaamheidskeurmerken op Nederlandse producten is immers van Europese of internationale afkomst. Bovendien hebben consumenten verschillende voorkeuren. Waar de één kiest voor dierenwelzijn, vindt iemand anders de impact op het milieu belangrijker. Met één enkel duurzaamheidskeurmerk gaat die informatie verloren.

De KeurmerkenWijzer is gratis te downloaden via de itunes Appstore. De versie op Android komt begin oktober uit.

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift