Californië stimuleert EV verkoop met certificaten

2013 Fiat 500e by

Het gaat niet goed met de elektrische auto (EV) verkoop in België. Tijdens de eerste 3 maanden van dit jaar werden er slechts 96 elektrische auto’s ingeschreven. Dat is 60% minder dan in dezelfde periode vorig jaar en dit terwijl de EV verkoop in West-Europa met 40% steeg tijdens de eerste 2 maanden van 2013.

Het is duidelijk dat EV’s niet van de grond zullen komen zonder overheidsinterventies. En daarin kunnen we veel verder gaan dan enkel wat subsidies rond de consumenten hun oren te gooien, dat bewijst de staat Californië.

In Californië heeft de overheid een systeem in het leven geroepen dat gelijkenissen vertoont met de wereldwijde CO2-certificaten handel. Californië verplicht autoconstructeurs om een minimaal aantal ‘Zero Emission Vehicles’ (ZEV) te verkopen. Voor iedere verkochte ZEV krijgt de constructeur een ‘credit’ waarmee het wagens met uitstoot mag verkopen. Indien de constructeur niet meespeelt in dit spel verliezen ze het recht om wagens te verkopen in de staat (Vandaar dat Fiat in Californië op de markt is gekomen met een elektrische 500 en dat niet doet in Europa…)

Constructeurs zoals Tesla Motors die enkel 100% elektrische auto’s verkopen, hebben een overvloed aan EV credits, en die kunnen ze doorverkopen aan andere constructeurs. Volgens de LA Times strijkt Tesla per verkochte Model S tot 45.000$ aan EV-rechten op. Dit kan Tesla 250 miljoen dollar opleveren in 2013. Dit is allicht één van de redenen waarom Tesla in het eerste kwartaal van 2013, vroeger dan verwacht, uit de rode cijfers geraakt is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3229   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift