Annie Spratt / Unsplash
Nieuws

EU pompt 4 keer meer subsidies in veeteelt dan in groenten en fruit

Meer dan 80 % van de Europese landbouwsteun gaat naar dierlijke producten, ondanks hun veel grotere klimaatimpact. Dat blijkt uit onderzoek in het vakblad Nature. Vooral de productie van veevoeder speelt een grote rol.
Marcel Bex (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Zaterdag is het al ‘Overshoot Day’ in ons land

Als de hele wereld zou consumeren zoals de Belgen, waren de natuurlijke hulpbronnen nu zaterdag 23 maart al opgebruikt. ‘Ons systeem loopt tegen de grenzen van de planeet aan’, zegt het WWF.
FrDr/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0 DEED)
Nieuws

50 organisaties in open brief na boerenprotest: ‘Natuur is niet het probleem, maar belangrijk deel van de oplossing’

Na de felle boerenprotesten van de voorbije weken volgden enkele beleidskeuzes in het nadeel van natuur en milieu, vindt het Wereldnatuurfonds (WWF) samen met meer dan 50 organisaties uit het bredere middenveld. In een open brief benadrukken ze dat natuur en landbouw hand in hand gaan.
spotter_nl (CC BY 2.0 DEED)
Nieuws

Rode Lijst bedreigde diersoorten zwelt aan door klimaatcrisis

De klimaatcrisis bedreigt steeds meer dier- en plantensoorten die op de beruchte “Rode lijst” staan. Gelukkig is er ook goed nieuws te melden: inspanningen om diersoorten te redden werken wel degelijk.
Mike Erskine / Unsplash
Nieuws

‘Weinig gevaren eisen meer mensenlevens en economisch verlies dan droogte’

Na alle regen in de afgelopen weken zou je het niet meteen zeggen, maar volgens nieuwe data van de Verenigde Naties rukt droogte overal ter wereld op. ‘Er zijn weinig gevaren die meer levens eisen en meer economisch verlies veroorzaken.’
NOAA / Unsplash
Nieuws

Scheepswrakken creëren mini-reservaten voor zeeleven

De vijftigduizend scheepswrakken voor de Britse kusten houden vissers weg en bieden zo een toevluchtsoord voor heel wat kwetsbare soorten vissen en koralen. Rond de wrakken is een pak meer zeeleven te vinden.
Dmitry Bukhantsov / Unsplash
Nieuws

Spinnen en insecten doen het aantal bedreigde soorten stijgen tot 2 miljoen

Twee miljoen soorten zijn met uitsterven bedreigd, stelt nieuw onderzoek. In 2019 hield een VN-rapport het nog op één miljoen wereldwijd, maar dat cijfer moet dus bijgesteld worden.
CC0
Nieuws

Toekomst van bier onzeker: klimaatverandering bedreigt Europese hopteelt

De Europese hopteelt krijgt het moeilijker in een opwarmend klimaat, stelt onderzoek in Nature. Niet alleen daalt de oogst, ook de typische smaak komt in het gedrang.
Gryffindor (CC BY-SA 3.0)
Nieuws

Groen in de stad haalt ook de uitstoot naar beneden

Meer groen in de stad helpt niet alleen om de impact van de klimaatverandering te dragen, maar blijkt ook de uitstoot van steden zelf te verminderen. Tientallen Europese steden zouden over tien jaar al klimaatneutraal kunnen zijn, blijkt uit onderzoek in het vakblad Nature.
Pixabay
Nieuws

Zo praten bedrijven hun plasticverbruik goed

Stoppen met plastic: veel bedrijven beloven het, maar nog meer bedrijven vermijden het. De ngo Surfrider Foundation Europe brengt in kaart welke strategieën ze toepassen om plastic te blijven gebruiken.
© Konstantinos Tsanakas
Column

Zullen we ons een weg door de transitie eten?

Welk voedsel willen we en wat willen we ervoor opgeven? vraagt MO*columniste Virginie Platteau zich af. ‘De wereldbevolking voeden, dat wíl de agro-industrie niet. Overproductie en inadequate distributie zijn inherent aan het systeem waarin winstmarges voorgaan op het voeden van de mensheid.’
Tim Wagner/Flickr/CC BY-NC 2.0
Interview

Moet de klimaatbeweging radicaler worden? ‘Eén ding is zeker: niets doen maakt me depressiever’

De klimaatcrisis wordt steeds tastbaarder, maar we blijven consumeren en broeikasgassen uitstoten in een onhoudbaar tempo. Is radicaal activisme de enige manier om de wereld nog wakker te schudden? MO* ging in gesprek met drie activisten over ‘ecosabotage’ en andere soorten klimaatverzet. 

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.