COP28 / Andrea DiCenzo (CC BY-NC-SA 2.0 DEED)
Analyse

Inheemse gemeenschappen op klimaattop: enkel voor de show?

Honderden inheemse leiders mogen dan wel afgereisd zijn naar de VN-klimaattop in Dubai, in akkoorden blijven ze onzichtbaar. ‘We hebben nochtans de kennis om Moeder Aarde te beschermen.’
European Union / Abdul Majeed (CC BY 2.0)
Analyse

Dit was het klimaat in 2022, van Pakistan tot Oekraïne

Eindejaar betekent: tijd voor lijstjes. En het hoogstnodigste lijstje van allemaal is misschien wel dat van klimaatgebeurtenissen in 2022. Bent u de draad even kwijt? Wij pikken hem weer op met een overzichtje, van overstromingen in Pakistan tot extreme droogte in Europa. 
dae jeung kim / Pixabay
Analyse

Het gloednieuwe akkoord over biodiversiteit ontleed: historisch, maar moeilijk uit te voeren

Op de conferentie over biodiversiteit in Montréal (COP15) werd zopas een nieuwe routekaart uitgestippeld om het natuurverlies in de wereld te stoppen. Maar over de financiering is nog veel onduidelijkheid. Waarnemers zetten ook vraagtekens bij de uitwerking van het akkoord.
© Thomson Reuters News Foundation / Fabio Cuttica
Analyse

Wat is 30x30, en kan het de natuur redden?

In het Canadese Montreal zijn vorige week internationale onderhandelingen begonnen over een wereldwijd verdrag om de natuur te beschermen. Het speerpunt van die onderhandelingen is “30x30”: tegen 2030 ten minste 30 procent van het land en de oceanen beschermen. Maar dat is complexer dan het klinkt.
Pixabay
Analyse

De klimaattop achterna: ook VN-natuurverdrag nadert moment van de waarheid

Na de klimaattop in Egypte staat er volgende maand al opnieuw een belangrijke milieutop op de agenda. In het Canadese Montreal moet de internationale gemeenschap het eens worden over een historisch akkoord over natuur en biodiversiteit, dat zich kan meten met het Klimaatakkoord van Parijs.
Pixabay
Analyse

Nu dure bosbelofte van Glasgow moet worden ingelost, komen meeste landen erop terug

Nu een van de belangrijkste verwezenlijkingen van de VN-klimaattop in Glasgow van vorig jaar - een breed gedragen verbintenis om ontbossing een halt toe te roepen - vertaald moet worden in concrete actie, haken de meeste ondertekenaars af. 
© Shannon Stapleton/Reuters
Analyse

Hoe keren we de klimaatcrisis? ‘We moeten het niet over de natuur hebben’

Om de klimaatcrisis op te lossen hebben we wetenschap nodig, maar ook andere ecologische kennis. Kan inheemse kennis ons uit de brand, de storm, de droogte en de overstroming halen? MO* sprak erover met Achille Mbembe, Amitav Ghosh en Krushil Watene.
CC0
Analyse

Zeg niet klimaatangst, maar wel klimaatempathie of klimaatbewustzijn

Klimaatangst is een normale respons op de realiteit, aldus psychologen. En het is niet alleen een westers fenomeen: mensen uit het Globale Zuiden voelen meer klimaatangst en ze dragen er meer gevolgen van. ‘Klimaatangst gaat ook over de politieke en sociaal-economische onrechtvaardigheid.’
Jim Culp (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Biden beschermt Amerikaanse oerbossen met presidentieel decreet

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een presidentieel decreet ondertekend om de oudste bossen op het grondgebied van de Verenigde Staten te beschermen. De wouden moeten een belangrijk wapen worden in de strijd tegen de klimaatverandering.
apublicidadpanama / Pixabay (CC0)
Analyse

Hoe klimaatverandering vrouwen harder raakt

Vrouwen en meisjes maken de helft van de wereldbevolking uit en worden het hardst getroffen door de klimaatverandering. Zolang genderongelijkheid blijft bestaan, zullen we de klimaatcrisis niet oplossen, stelt milieuorganisatie Global Witness. ‘Beide oplossen vereist een paradigmaverschuiving.’
Axel Fassio/CIFOR / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Cacaoteelt en geweld stuwen ontbossing in Congo naar recordhoogte

In 2021 verloor Tshopo, de grootste provincie van de Democratische Republiek Congo, maar liefst 12.000 hectare aan bossen door branden. Onderzoekers linken het bosverlies aan het feit dat er steeds meer cacao geteeld wordt, door migranten uit naburige provincies.
Alison Harrington (CC BY-SA 2.0)
Analyse

Een ondergronds netwerk van schimmels helpt ons in de strijd tegen de klimaatcrisis

Wetenschappers gaan voor het eerst de wereldwijd verbonden schimmelnetwerken in kaart brengen. Die kunnen mogelijk helpen in de strijd tegen de klimaatverandering. Schimmels zijn veelbelovend in hun mogelijkheden om ecosystemen te herstellen en de overgang naar duurzame landbouw te versnellen.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.