Amerikaanse jongeren lopen niet echt warm voor presidentsverkiezingen

De jongeren speelden een belangrijke rol bij Barack Obama’s verkiezingsoverwinning in 2008. Deze presidentsverkiezingen, over iets meer dan een maand, maken hen heel wat minder enthousiast.

In 2008 volgde nog ruim een derde (35 procent) van de jongeren tot dertig jaar de verkiezingscampagne van dichtbij. De Democratische kandidaat Barack Obama haalde het toen van de Republikein John McCain met 7 procent voorsprong.

Dit jaar volgt nog maar de helft zoveel jongeren (18 procent) als vier jaar geleden het verkiezingsnieuws, stelde het Pew-onderzoekscentrum vast via een peiling.

Minder registraties

Met die dalende interesse vandaag is het niet verrassend dat een pak minder jongeren van plan zijn om op 6 november te gaan stemmen: 63 procent van de geregistreerde jongeren nu, tegenover 73 procent toen.

Ook het aantal jongeren dat zich laat registreren om te kunnen stemmen daalt, van 61 naar 50 procent. Traditioneel stijgt het aantal registraties naarmate de datum van de verkiezingen nadert, maar een even hoog aantal als in 2008 zit er niet meer in voor de jongeren.

Het dalende enthousiasme bij de jongeren is zowel bij Democraten als Republikeinen te zien. Maar “beide trends spelen in het nadeel van Barack Obama, die een ruime voorsprong behoudt bij de jonge kiezers”, besluit het Pew-onderzoekscentrum. Bij de jongeren kiest 59 procent voor Obama, 33 procent voor Mitt Romney. Obama’s voorsprong bij de jongeren is al een heel jaar constant.

Eerder al bleek dat ook het enthousiasme van de Amerikaanse latinobevolking heel wat minder geworden is de laatste vier jaar. De latino’s, die een doorslaggevende rol spelen in de presidentsverkiezingen, zijn ontgoocheld in Obama omdat hij niet gedaan heeft wat hij in 2008 beloofd had. Maar omdat ze het Republikeinse alternatief nog slechter vinden, rest hen weinig keus.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.