Aralmeer komt weer tot leven

Een deel van het opdrogende Aralmeer in Centraal-Azië vertoont weer tekenen van leven. Het noordelijke deel zou opnieuw 40 procent van de oorspronkelijke grootte hebben.
Het Aralmeer, eens het op drie na grootste meer ter wereld, is sinds 1960 driekwart van zijn oppervlakte kwijtgeraakt en 90 procent van zijn volume. In de jaren zestig werden grote hoeveelheden water gebruikt voor de irrigatie van de katoenvelden. Daardoor kromp het Aralmeer en stuikte de hele visindustrie er in elkaar.
Omdat het waterpeil zo gezakt is, viel het meer in 1987 uiteen in een noordelijk en zuidelijk deel. In het poging het noordelijke deel te redden werd in 2006 een dertien kilometer lange stuwdam, de Kok-Aral-dam, opgetrokken. Sneller dan verwacht is het waterpeil in het noordelijke Aralmeer gestegen van 30 meter naar 38 meter.
“Het water is nu veel dichter bij de haven van Aralsk in het noordelijke Aralmeer”, zegt Elena Karaban van de Wereldbank aan de nieuwssite Radio Free Europa. “Vroeger bedroeg de afstand 100 kilometer, nu is dat nog 15 tot 20 kilometer. Het water komt dus terug.” Begin deze week keurde de Wereldbank een nieuwe lening van 94 miljoen euro goed die de kustlijn tot tegen de haven van Aralsk moet terugbrengen.
Toch blijft er weinig reden tot optimisme. Het zuidelijke deel van het Aralmeer, dat veel groter is, blijft opdrogen. De rivieren die uitmonden in het zuidelijke deel van het Aralmeer, worden door Oezbekistan, Turkmenistan en Kazachstan gebruikt voor irrigatie.
Duurzaam waterbeheer en regionale samenwerking zijn cruciaal om het meer te redden, maar van samenwerking tussen de Centraal-Aziatische staten is amper sprake. Binnen tien jaar zou het oostelijke, ondiepe deel van het Aralmeer, dat nog 4 à 5 meter diep is, volledig uitgedroogd zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.