Armoedebestrijding ziet vrouwen over het hoofd

Wat zijn de grootste uitdagingen waarvoor de wereld nu voor staat? Op een speciale bijeenkomst die de Economische en Sociale Raad van de VN maandag (14 april) aan het thema wijdde, ging het over de internationale kredietcrisis, de stijgende voedselprijzen, de teruggang van de ontwikkelingshulp en de verwoestende effecten van de klimaatverandering. De vervrouwelijking van de armoede kwam nauwelijks aan bod, al is ook dat een kernprobleem: 70 procent van de mensen die in extreme armoede leven, zijn vrouwen en kinderen.
“We zijn blij dat sommige regeringen stelden dat gelijkheid tussen mannen en vrouwen deel moet uitmaken van de strategieën voor ontwikkelingssamenwerking”, zegt Nadia Johnson van het internationale vrouwennetwerk Women’s Environment and Development Organisation (WEDO). “Maar er kwamen geen voorstellen over hoe dat moet gebeuren. Vrouwengroepen maken zich zorgen dat er weinig daden zullen volgen op de woorden.”

Volgens een onderzoek van de internationale niet-gouvernementele organisaties Eurostep en Social Watch uit 2005 gaat maar 0,1 procent van alle officiële ontwikkelingshulp naar de bevordering van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. “Vrouwen schieten regeringen vaak pas achteraf te binnen bij het uitwerken van hun economisch beleid”, oordeelt Johnson.

Domper op Doha



De ECOSOC-bijeenkomst van maandag maakte deel uit van de voorbereiding van een internationale conferentie over de financiering van ontwikkeling die in november in Doha moet plaatsvinden. Net als een gelijkaardige conferentie in Monterrey in 2002 buigt die top zich over manieren om meer geld te mobiliseren om de noden van de arme landen aan te pakken. Volgens vrouwengroepen werd bij al het denkwerk dat sinds 2002 over dat thema werd geleverd, steeds minder aandacht besteed aan de specifieke noden van vrouwen.

De marginalisatie van het thema is verbazend omdat ook vrouwengroepen hun inbreng hebben in het denken over ontwikkelingssamenwerking en omdat algemeen bekend is dat hulp aan vrouwen heel efficiënt is om armoede te bestrijden en tot duurzame ontwikkeling te komen.

Een bijkomend probleem is dat de officiële ontwikkelingshulp terugloopt. De 30 rijke landen die deel uitmaken van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gaven vorig jaar 0,28 procent van hun bruto binnenlands product uit aan ontwikkelingssamenwerking, tegenover 0,31 procent in 2006.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.