AZG verlaten Darfur na ontvoering medewerkers

Alle afdelingen van Artsen zonder Grenzen trekken zich terug uit Darfur nadat drie medewerkers van AzG België gisteravond zijn ontvoerd in Soedan. ‘Zolang de veiligheid van ons personeel niet gegarandeerd is, moeten wij daar de nodige consequenties aan koppelen’, zegt AZG-woordvoerder Koen Baetens.
De medewerkers worden geëvacueerd naar de Soedanese hoofdstad Khartoem. Slechts twee medewerkers blijven ter plekke om de ontvoering te kunnen opvolgen.
AZG Nederland en AZG Frankrijk hadden eerder deze week van de Soedanese overheid het bevel gekregen om Darfur te verlaten. De Belgische, Zwitserse en Spaanse afdeling van AZG waren wel nog actief in het gebied.

Ontvoering


Woensdagavond zijn gewapende overvallers binnengedrongen in de basis van AZG België in Saraf Umra, in het noorden van de provincie Darfur. Ze hebben daar vijf medewerkers ontvoerd, waaronder drie internationale AZG-medewerkers. Later op de avond zijn de twee Soedanese medewerkers vrijgelaten. Er is geen duidelijkheid over wie de overvallers waren en niemand heeft tot nu toe de ontvoering opgeëist.
De ontvoerde AZG-medewerknemers werkten voor de Belgische afdeling van de organisatie. Het gaat om een Canadese verpleger, een Italiaanse arts en een Franse projectcoördinator.

Soedanese president neemt wraak


Sinds het Internationaal Strafhof in Den Haag een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd tegen de zittende president, Omar Al-Bashir, wegens de wreedheden in Darfur, heeft die laatste wraak genomen door liefst 13 ngo’s het land uit te sturen.
Op de vraag of AZG de beslissing van de rechters in Den Haag betreurt, wil de organisatie zich niet uitspreken: ‘Onze eerste zorg is de bevolkig van Darfur de nodige medische hulp te kunnen verlenen. Het enige wat wij nu vaststellen is dat grote bevolkingsgroepen zonder hulp zitten’, zegt Baetens in een gesprek met MO*.

Straatprotesten


Er zijn naar aanleiding van het arrestatiebevel tegen Al-Bashir ook (al dan niet georchestreerde) straatprotesten  geweest tegen de Westerse aanwezigheid én nu zijn dus ook de eerste hulpverleners ontvoerd, en wel van Artsen Zonder Grenzen, bevestigt Baetens.
Het is niet het eerste incident sinds het Strafhof begin maart zijn arrestatiebevel uitvaardigde tegen Al-Bashir. Uit anonieme bron vernam MO* Magazine bijvoorbeeld dat vlak na de uitspraak enkele militairen een raid uitvoerden op een kantoor van een andere medische ngo. Toen werd niemand verwond of gekidnapt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift